tiistai 9. elokuuta 2022

Kuukausikatsaus 07/2022

Aina kuun vaihtuessa blogien seurantavälineeseeni tulee ryysistä, kun kaikki päivittävät omia kuukausikatsauksiaan. Ihan hyvä siis että omat katsaukset tuppaavat tulemaan näin muodikkaasti myöhässä, niin saadaan jotain sisältöä blogosfääriin muulloinkin. Ei minun tosin onneksi yksin tarvitse tätä sankarin viittaa kantaa. Viime aikoina on ollut kiva nähdä, miten jotkut aikoja sitten hiljenneet blogit ovat pitkästä aikaa aktivoituneet. Toivottavasti trendi pysyy samansuuntaisena. 

Tässä kuussa isoin asia oli ehdottomasti muutto. Pääsimme viimein muuttamaan ostamaamme omakotitaloon. Talo oli täysin muuttovalmis, eikä vielä ole ehtinyt tulla vastaan mitään suurempia vastoinkäymisiä (pienempiä kyllä), joten olemme päässeet nauttimaan lähinnä omakotitaloasumisen hyvistä puolista. Katsotaan sitten talvella, millainen ääni on kellossa, kun sähkön hinta on taivaissa ja lumikolaa pitäisi heilutella suhteellisen ahkerasti.  

Kaikenlaista hankintaahan tänne on pitänyt luonnollisesti tehdä. Osa näkyy tämän kuukauden menoina, mutta osa menee sitten jo elokuun puolelle. Ihan kaikkea tarvitsemaamme ei ole kuitenkaan tarvinnut ostaa. Kuten viime kuukausikatsauksessa kerroin, äitini möi kesäkuussa mökkimme, joten muutamia huonekaluja löysi tiensä sitten tänne. Saimme muun muassa kiikun ja puutarhatuoleja, joten kyllä nyt kelpaa istuksia ulkona ihmettelemässä omaa tonttia. 

Näiden lisäksi viikon verran sisällä kävi pyörähtämässä myös palasina oleva hylly, jonka olimme saaneet joltain appiukkoni tutuntutulta, mutta kun aloimme kasata sitä, huomasimme, että pohjassa möngersi muutamia pieniä ötököitä. Hylly lensi pihalle saman tien, ja illalla kun googlailin, että mitähän ne mahtoivat olla, niin ainut järkevä diagnoosi, jonka keksin, oli se, että ne olisivat lutikoiden nymfejä. Yääääh. Kun hylly oli pihalla, seurailimme hieman niiden käyttäytymistä, ja näytti, että ne eivät halunneet lähteä hyllyn pohjasta muualle, joten nyt kaikki sormet ja varpaat ristiin, että kaikki päätyivät pihalle eivätkä lähteneet seikkailemaan jonnekin rakenteisiin tai tarttuneet muuttokuormassa muihin huonekaluihin. Nyt ei oikein muu auta kuin odotella, että muutummeko öiseksi buffetpöydäksi vai selvisimmekö säikähdyksellä. Tuholaistorjujan kutsuminen tässä vaiheessa olisi varmaan vähän turhaa, koska emme ole nähneet noita penteleitä enää yhtään sen jälkeen kun hylly sai häädön. En oikein usko että mitään ennaltaehkäisevää on tehtävissä enää nyt kun ötökät ovat potentiaalisesti seikkailemassa rakenteissa, ja makuuhuone on aika kaukana tuosta lähtöpisteestä. Toki kaikkein eniten toivon, että lajintunnistus meni vain pieleen, mutta en nyt sitten tiedä, mitä muita todennäköisiä vaihtoehtoja edes olisi. 

Että tämmöinen tuholaisstartti meidän omistusasumistaipaleellemme. Toivottavasti ei talon arvo romahtanut saman tien. 

Nettovarallisuus

Heinäkuun alussa saimme viimein maksettua viimeisen ASP-kvartaalimme, ja saimme muutettua väliaikaisrahoituksen ASP-lainaksi ja ASP-lisälainaksi. ASP-tili siis tuli tiensä päähän, ja kaikki sillä olevat varat käytettiin lainojen lyhentämiseen. Varsinaisesti lainanlyhennyksiä ei tarvinnut tässä kuussa tehdä, mutta ehkä niitä ehtii vielä jokusen tässä seuraavan 25 vuoden aikana. 

Sellaisen pelimiesliikkeen teen tässä nettovarallisuusseurannassani, että "lahjoitan" puolet tuosta ASP-tilin summasta avopuolisolleni. Tuo meidän ASP-tilin täyttäminen meni siinä mielessä vähän pieleen, että silloin kun tilin kaksi vuotta sitten avasimme, luulimme, että puolisoni valmistuisi jo muutaman kuukauden kuluttua. Hän kuitenkin sairastui sillä tavalla, että gradun teko oli todella tuskaista, ja näin valmistuminenkin viivästyi. Paperit hän sai ulos nyt alkukesästä. Täytin siis tuon ASP-tilin yksin maksimisummilla 3000 euroa kvartaalissa lukuunottamatta viimeistä kvartaalia jolloin sinne meni vain minimi 150 euroa. Kaikki ASP-tilillä olleet rahat olivat siis minun, mutta koska tarkoitus on omistaa asunto puoliksi, annoin tuon ASP-tilin puoliskon nyt hänelle. Hän maksaa tuota summaa sitten minulle tässä pikkuhiljaa (mitään korkoja en luonnollisestikaan peri). Nettovarallisuus ottaa siis nyt aikamoisen askeleen takapakkia, sillä en halua laskea saatavia nettovarallisuuteen, koska käytännössä en pääse rahoihin käsiksi mitenkään. Vähän kerrallaan tuo reilu kymppitonni kuitenkin palaa nettovarallisuuteeni. 

Toinen tapa hoitaa asia olisi ollut ajatella asia niin, että tuo koko ASP-tilin summa säilyy minulla ja olen silloin vain lyhentänyt lainaa enemmän kuin puolisoni, jolloin hän vain maksaa isomman osa lainanlyhennyksestä. Käytännössähän tällä ei ole varsinaisesi merkitystä paitsi omien nettovarallisuuslaskelmien osalta. Tuollainen on kuitenkin mielestäni ajatuksena hankalampi. Jossain välissä mietimme vaihtoehtona myös sitä, että hän maksaisi jonkun kymppitonnin maksavan remontin kokonaan itse, mutta  käytännössä se olisi aika hankalaa, sillä hänen tulonsa eivät ole vieläkään huippuluokkaa. Ensimmäisellä suunnitelmalla siis mennään. 

Heinäkuu 2022

Suluissa muutos edelliseen kuukauteen nähden.

Käteinen: 35 924€ (+163 €)

Salkku: 19 434 € (+2 588 €)

Asunnon arvo: 97 500 €

ASP: 0 € (-21 109 €)


Velat: 86 750 € (-10 750 €)


Yhteensä: 66 108 € (-7 608 €)


Takapakkia siis tultiin tuon niin sanotun lahjoitukseni takia, mutta ihan suoraa kymppitonnin miinusta ei tullut nettovarallisuuteen, joten tavallaan eteenpäin on menty. Ilman muutosta laskentatyyliin olisin jäänyt ihan kivasti plussalle, suurimmalta osin lomarahojen ja pörssin myötämielisyyden ansiosta. Toivotaan, ettei mene kauaa kuroa tuo ero umpeen nyt kun vuokraa ei tarvitse enää maksella ja sekin summa menee lainan lyhentämiseen. 

Tulot ja menot

Tässä kuussa ei myyty yhtään mökkiä, mutta vanhan (aika uuden) läppärin möin äidilleni. Olisin antanut ilmaiseksi, mutta hän oli kuitenkin siirtänyt rahaa tililleni 100 euroa. Myös lomarahat ja vanhoista vakuutuksista palautuvat rahat vaikuttivat astetta parempiin tuloihin heinäkuussa.

Tulot

Nettopalkka ja lomarahat: 3861,32 €

Läppärin myynti: 100 €

S-bonus: 12,64 €

Palautus vakuutuksista: 241,70 €

Yhteensä: 4215,66

Menot

Menoja riitti kyllä taas näin kesälomakuukautena plus siihen vielä muutto päälle. Ihan järkyttäviä en lomahuumassa tuhlannut, mutta yksi Helsingin reissu siihen mahtui. Matkat tosin maksoin jo edellisen kuun aikana. Vuokraa ei tarvinnut tässä kuussa maksaa, koska tällä keinoin palautettiin takuuvuokra. Sen sijaan maksoinkin taas ihan kivan pompsin veroja ja vakuutuksia.


Asuminen 158,13 €
Ruoka 466,08 €
Auto ja julkinen liikenne 689,38 €
Puhelin ja netti 58,08 €
Ravintolat 85,03 €
Baarit ja huvitukset 121,50 €
Terveys 48,53 €
Muut 875,70 €
Yhteensä 2502,43 €

Tulot ylittivät tässä kuussa menot ihan reippaasti, mutta se nyt johtui lähinnä lomarahoista. Jos olisin ollut vain nettopalkkani varassa, oltaisiin menty hintsusti miinukselle. 

Elokuun kuukausikatasauksessa päästäänkin sitten näkemään millainen vaikutus sillä on, kun lainaa aletaan lyhentää. Tässä kuussa taidettiin keskittyä vielä lähinnä kerryttämään korkoja. 

2 kommenttia:

 1. Toivotaan sormet ja varpaat ristissä, että mitään ylimääräisiä asukkeja ei uuteen kotiin tullut. Onnittelut siitä, siis kodista. Ja sitten on tosiaan helpompaa seurata talouttaan, kun on saanut tilanteen tasoittumaan. Itse ainakin muistan, kun vuokralta muutin omaan kotiin, että sitä rahaa tuli ja meni välttämättömyyksiin eikä ollut oikein mitään hajua, että mitä viivan millekin puolelle jäi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saisivat maksaa vuokraa uudet asukit, jos tänne jäivät.

   Eivät kyllä ole olleet mitenkään edustavia kuukausia nämä pari viimeistä menojen tai tulojen osalta. Rahaa tulee ihan kiitettäviä määriä, mutta sitä myös menee. Toisaalta ihan kiva niin, niin ei kipristele vatsanpohjassa nämä pakolliset hankinnat. Totta tuo, että jos ei laittaisi näitä ylös, niin ei olisi mitään hajua, mitä siellä viivan alla on. Itsellä tuntuu nimenomaan unohtuvan tuo tulopuoli, ja sitten kuun lopussa olenkin "ai, tässä kuusssa olikin veronpalautukset", yms. Tuntuu vaan, että on hulluna tuhlannut rahaa ja että kaikki mittarit varmasti miinuksella vaikkei olisi siellä päinkään :D Mut jospa tilanne kohta asettuu, niin helpompi seurata tätä omaa taloutta ja ehkä ennustaa sitten myös vähän tulevia kuukausia.

   Poista

Sanaisen arkun tyhjennyspiste

Kuukausikatsaus 05/2024 - Tarkenee taas

No olipa taas sään suhteen erikoinen toukokuu. Helteet tulivat niin nopeasti, että vauva ei ehtinyt tottua vähempään vaatetukseen vaunulenki...