lauantai 4. kesäkuuta 2022

Kuukausikatsaus 05/2022

Kuukausikatsaukset ovat mielestäni talousblogien mielenkiintoisinta antia, joten ajattelin sellaiseen lähteä itsekin. En tiedä, mikä toisten raha-asioiden tirkistelemisessä kiehtoo, mutta joku koukku siinä on. Onhan se motivoivaa seurata miten kuukausi toisensa jälkeen luvut paranevat ja käppyrät kohoavat kohti korkeuksia. 

Ainakin siis silloin, kun pörssit eivät laskettele siihen malliin kuin ne nyt ovat viime aikoina tehneet. Mutta toisaalta vaikeampina aikoina toisten ihmisten päivityksistä saa myös vertaistukea, ja saa muistutuksen siitä, että et ole yksin kaakkoon sojottavien kurssikäyriesi kanssa. Monet blogit myös ottavat tilanteen posin kautta, eli nyt jos koskaan on erinomainen aika tehdä hieman ostoksia. Eli sen sijaan että nyt möngerrettäisiin murheen alhossa, niin pitäisi vain pistää pökköä pesään ja antaa palaa. 

Ajoitus tämän suhteen ei ehkä ole se kaikkein onnistunein omalta kannaltani. Käteisvaroja olisi ihan kiitettävästi tällä hetkellä käytettävissä, mutta en uskalla laittaa niitä pörssiin tulevan talo-ostoksen takia! Pörssiinhän ei ikinä kannata laittaa rahoja, joita saattaa lähiaikoina tarvita. Olen suht hyvin kartalla, mitä kaikkia kuluja ostoksestamme vielä seuraa, mutta mielelläni pidän puskurin suhteellisen pullukkana vielä tässä vaiheessa, sillä yllättäviä kuluja saattaa aina tulla ja remonttiakin pitäisi jossain vaiheessa tehdä. Muutenkin olen vähän sitä mieltä että oman omakotitalon kanssa on hyvä pitää vähän isompaa puskuria kuin vuokralla rivarissa asuessa. Katsotaan sitten muuton jälkeen kun arki vähän asettuu, että mikä on sopiva määrä, ja millaisen osan rahavaroistani uskallan päästää pörssiin rellestämään. 

Toivotaan, että vielä siinä vaiheessa on kunnon ostopaikkoja. Tai jos oikein tuuri käy niin aallonpohja saavutetaan juuri otolliseen aikaan, dumppaan kaikki ylimääräiset rahat pörssiin, ja siitä suunta on sitten vain ylöspäin. 

Näinhän se käy.

Nettovarallisuus

Olen seurannut nettovarallisuuteni kehittymistä helmikuusta 2021 lähtien, eli pari kuukautta sen jälkeen kun aloitin vakituisen työni. Ensimmäiset rahastosijoitukset tein heti ensimmäisestä palkasta. 

Nettovarallisuuteni helmikuussa 2021 oli noin 26 000 euroa, mutta tämä ei ollut täysin omaa ansiotani, vaan mukana on perintörahoja lähes 20 000 euron edestä. Pappa betalar edelleen.

Toinen iso pomppaus tuli joulukuussa 2021, kun myimme kiinteistön, josta isäni kuolinpesällä oli osuus. Tästä myynnistä omalle tililleni tupsahti reilut 25 000 euroa. Nettovarallisuus tämän siirron jälkeen oli noin 59 000 euroa. Tästä pitää kyllä maksaa vielä aika reilu potti veroja syksymmällä, mutta pitää jättää sen verran jemmaan. 

Siitä eteenpäin onkin junnattu vähän paikoillaan, sillä viimeisin, eli toukokuun nettovarallisuustilanne oli 61 900 euroa. Pörssi jumittaa, veroja pitää maksaa, uusi puhelin piti ostaa ja auto huoltaa ja ja ja... Onhan näitä selityksiä. 

Mutta! Luotan siihen, että kunhan pääsemme vuokralta omistusasumisen makuun, vauhti kiihtyy hieman. Taloudellinen tilanne kohenee muutenkin, sillä avopuolisoni tulot paranevat huomattavasti, joten yhteiset menot tulevat jakautumaan vähän tasaisemmin. Edelleen omat tuloni ovat huomattavasti paremmat kuin hänen, joten talouden kannattelu säilyy edelleen enemmän minun kapoisilla harteillani, mutta parannus entiseen on silti huomattava! 

Saa sitten nähdä, millaiset kuukausimenot uusi asumismuoto aiheuttaa. Asumismenojen ei teoriassa pitäisi olla kovin kummoiset, mutta ikinä ei voi tietää täysin varmaksi etukäteen.

Ai niin ne numerot. 

En oikein osaa päättää mikä olisi paras tapa kuukausikatsauksissa esitellä lukuja, joten voi olla, että ilmaisutapa tulee hieman elämään, mutta tässäpä näitä vähän olisi.

Toukokuu 2022

Käteinen: 23 619 € (sisältää käyttötilin, S-tilin, fyysisen käteisjemman ja säästötilin)

Salkku: 17 172 € (rahastoja ja osakkeita)

ASP-tili: 21 109 €

Asunnon arvo: 0 € (tähän tulee toivottavasti seuraavassa katsauksessa muutos, jee!)

Velat: 0 € (tähän myös, buu!)

Kuten näkyy, käteistä riittää, mutta niin kuin aiemmin jo sanoin, en uskalla kaikesta siitä nyt heti luopua, kun ei tiedä mitä tässä vielä eteen tulee, mutta toivottavasti painotukset tässä ajan myötä hieman muuttuvat. 

Tulot ja menot

Tulojen ja menojen seuraamista en ole kovin kauaa harrastanut. Vain pari kuukautta, enkä suoraan sanottuna tiedä, kuinka kauan viitsin tätä tehdä. Sinällään seuraaminen on helppoa, sillä en tee ostoksia läheskään joka päivä ja maksan 99 % ajasta kortilla, joten kuun lopussa on vain helppo katsoa tiliotteelta minne rahat ovat menneet ja laittaa ne jonnekin muistiin. Mutta jokin siinä silti vastustaa.

Rahatilanteeni ei ole ikinä ollut niin tiukka, että olisin kaupassa joutunut miettimään, riittävätkö rahat. Ehkä tästä syystä suhtaudun menojen seuraamiseen suht huolettomasti. Olen silti melko tarkka siitä mihin rahani laitan, ja koen aina pienen pistoksen jossain sydänalassa, kun ostan jotain mikä ei ole täysin välttämätöntä.

Mutta yritän nyt pitää kirjaa ainakin vielä joidenkin kuukausien ajan, niin nähdään, miten rahatilanne tuleviin muutoksiin sopeutuu. 

Tulot 

Nettopalkka: 2480 €

Menot

Asuminen 325,00 €
Ruoka 343,27 €
Auto 186,07 €
Puhelin ja netti 36,90 €
Baarit ja ravintolat 27,40 €
Muut 127,39 €
Yhteensä 1046,03 €

Tulot siis ylittävät menot aika kepeästi, mikä on positiivista. Sijoitettavaksi jää kuukausittain ihan kiva potti. Pitää tosin ottaa huomioon, että tulevassa asumuksessamme on luvassa myös remontointia, joten ihan kaikki ylijäämä ei tule päätymään pörssiin asti. 

Kuukausittaiset menot todennäköisesti suurenevat muuton jälkeen jonkin verran, mutta lainan maksaminen takaisin sentään kerryttää nettovarallisuutta sen sijaan, että raha häviäisi vuokranantajan taskuun. Vuokrakaksiomme hinta tosin on erittäin kohtuullinen sijaintiinsa nähden, joten mitään valittamista tästä asunnosta minulla ei ole. Vuokra ei ole edes noussut kertaakaan koko asumisaikana. 

Sellainen kuukausi oli se. Spoilerina seuraavaan kuukauteen voin jo nyt kertoa, että tulojen ja menojen suhde ei tule näyttämään ihan tuolta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sanaisen arkun tyhjennyspiste

Kuukausikatsaus 03/2024 - Vauva-arkea (ja -juhlaakin)

Kevätsää lämmittää. Ei pitäisi valittaa, mutta taas perinteisesti ei ole taas mitään tietoa, miten ulos tulisi pukeutua. Jos on omien vaatte...