tiistai 24. syyskuuta 2024

Mitä vauva maksaa?

 Postauksen idea on muhinut mielessä siitä lähtien kun raskaustestissä plussa näkyi ja tulevalle uudelle ihmiselle piti alkaa keräämään kaikenlaista materiaa. Tuo uusi ihminen vain on pitänyt minut niin kiireisenä, ettei kirjoitteluun ole jäänyt hirveästi aikaa. 

Mutta nyt! Tässä tulee vähän infoa, miten paljon vauvaan meni rahaa positiivisesta raskaustestistä vauvan ensimmäisiin elinpäiviin. Myöhemmin on tullut toki hankittua sitten vielä kaikenlaista, kun tarpeita on tullut, mutta rajataan tämä listaus lähinnä valmistautumishankintoihin ja synnytykseen. 

Kuten moniin muihinkin asioihin elämässä myös vauvahankintoihin saa upotettua rahaa ihan mielettömän määrän niin halutessaan. Ylärajaa ei ole. Tarkan markan ihmisiä voi lisääntyminen jopa vähän mietityttää, koska tuntuu, että hankittavaa on niin paljon. Hyvä uutinen kuitenkin on se, että periaatteessahan vauvalle ei tarvitse ostaa mitään, että se säilyy hengissä. Maito tulee suoraan äidiltä (yleensä) ja lämpöä teillä on kotona muutenkin. Tästä eteenpäin kaikki ostokset vain lisäävät mukavuutta ja sosiaalista hyväksyttävyyttä, toiset enemmän (mm. vaipat) ja toiset vähemmän (metsäpölyvoide).  

Tässäpä kaikki mitä meille hankittiin:

  • yhdistelmävaunut 100 € käytettynä
  • turvakaukalo ja telakka 279 €
  • pinnasänky 10 € käytettynä
  • pinnasängyn patja 50 €
  • pinnasängyn lakana 10 €
  • vaatteita 86 € suurin osa käytettyinä
  • 2 x unipussi 30 € käytettynä
  • hoitopöytä 30 € käytettynä
  • hoitoalusta 15 € käytettynä
  • talkkia 3 €
  • kosteuspyyhkeitä 2 €
  • kosteusvoidetta 3 €
  • amme 20 € 
  • niistäjä 9 €
  • kipulääkkeitä 7 €
  • itkuhälytin 15 € käytettynä
  • tutteja 6 €
  • pyyhe 10 €
  • tuttipullo 6 €
  • kuumemittari 10 €
  • kaukalopussi 15 € käytettynä
  • lämpöpussi 5 € käytettynä
  • harsoja 28 €
  • sitteri 0 € käytettynä
  • alipainepumppu 17 €
  • sairaalassa oleskelu 248 €
Yhteensä 1014 €.


Oodi kiertotaloudelle


Lukuun ottamatta turvakaukaloa ja telakkaa isot ostokset pyrimme hankkimaan käytettynä, ja tämä on se seikka, missä säästimme pitkän pennin. Laadustakaan emme pahemmin joutuneet tinkimään, vaikka toki ihan uusimpia hienouksia ei käytettynä saa. Esimerkiksi yhdistelmävaunuja etsiessämme halusimme ehdottomasti kunnollisen kokoiset Emmaljungat, sillä talvellakin olisi mukava päästä ulkoilemaan. Harmi vain että uutena hintalappu näyttää hinnaksi yli 1000 euroa. Bongasimme kuitenkin Tori.fistä kymmenen vuotta vanhan mallin satasella, ja meille riitti se että vaunut olivat siistissä kunnossa ja ne toimivat. Ei ole tarvinnut katua hetkeäkään. Laadusta jotain kertonee sekin, että vaunut toimivat moitteettomasti, vaikka ikää on jo reilusti. 

Ikä voi siis olla vain numero lastentarvikeostoksissa. Lasten tavaroiden hankkiminen käytettynä on muutenkin erityisen mukavaa siitä syystä, että käyttöaika on lyhyt, ja pari vuotta vanhaa tavaraa voi saada lähes uudenveroisena. Voi olla että saamme myytyä ison osan käytettynä ostetuista tavaroista jopa samalla hinnalla eteenpäin.

Turhaa ja tarpeellista


Osa listan tavaroista osoittautui tietysti turhakkeiksi, mutta kun etukäteen ei voi tietää mikä osoittautuu tarpeelliseksi, katsoimme paremmaksi ostaa jotain pientä tilpehööriä etukäteen, vaikkei ollutkaan tietoa pääsevätkö ne käyttöön. Esimerkiksi tuttipulloa ei ole tänäkään päivänä otettu pois pakkauksestaan, mutta olisi ollut ikävää, jos sellaista olisi pitänyt kriittisellä hetkellä lähteä kaupasta hakemaan (kolmenkymmenen asteen pakkasessa ilman autoa, ah muistoja). Mitään isompia "kaiken varalta" -hankintoja emme juurikaan tehneet, esimerkiksi kaikenlaiset hienommat rintapumput jätimme suosiolla kauppaan, emmekä niitä sitten tarvinneetkaan.

Äitiyspakkaus oli ehdottomasti täynnä tarpeellista tavaraa, ja olen erittäin iloinen, että otimme sen. Sisältö on ollut todella kovassa käytössä, joten voin ehdottomasti suositella sitä, jos taloudesta ei valmiiksi löydy isoa osaa laatikossa olevista tavaroista.

Äitiyspakkauksen mukana tulleiden vaatteiden lisäksi ostimme lähes kaikki vaatteet käytettynä kirpputoreilta, lukuun ottamatta yhtä settiä paitaa ja housuja. Lahjaksikin tuli toki jonkin verran vaatteita. Sellainen vinkki viitonen, että ihan pieniä vaatteita (50 cm) ei oikeasti kannata hankkia kovin montaa settiä, sillä käyttöaika voi olla ihan mitättömän lyhyt tai parhaimmassa tapauksessa vauva ei mahdu niihin edes vastasyntyneenä. 

Suomessa synnyttäminen on onneksi ilmaista, varsinkin jos pääsee kaikkiin laitteisiin, kuten allekirjoittanut, mutta osastolla makoilusta saa pulittaa ihan jonkin verran. Koska meillä synnytys päätyi hätäsektioon, ja oltiin muutenkin epävarmoja ensimmäisen lapsen vanhempia, oleilimme sairaalassa loppujen lopuksi viisi päivää. Mies oli myös muutaman yön. Toki miehen yöpymisistä saa normaalisti maksaa ekstraa, mutta meillä oli laskutuksen kanssa muutenkin jotain sählinkiä, niin näistä ei jostain syystä laskutettu ollenkaan, enkä suoraan sanottuna jaksanut lähteä tämmöistä asiaa oikomaan, kun lasku tuli.

Lopuksi

Meidän tapauksessamme vauvan tuloon valmistautumiseen ja syntymään meni noin tonni. Ei mikään kauhea panostus, mutta toki tuostakin voisi vielä halutessaan nipistää. Sellainen etu meillä tosin oli, että olin lomautettuna melko ison osan raskausajasta, joten minulla oli hyvin aikaa selata nettikirppareita ja kiertää fyysisiä vastineita. Eli vaikka rahaa oli käytettävissä vähemmän, oli aikaa metsästää edullisia diilejä enemmän. 

Yritin varusteluajan pitää kirjaa, mitä kaikkea vauvaan liittyvää tuli osteltua, mutta voi toki olla, että jotain pääsi unohtumaan. Jos huomaat, että listalta puuttuu jotain ilmiselvää niin kysäise toki, missä ne luuraavat, vai ollaanko pärjätty ilman. Toisaalta esim. vaippoja ei ostettu yhtään etukäteen, vaan käytettiin näytepakkauksia (saa mm. neuvolasta ja Liberolta) siihen asti, että löydettiin meille sopiva vaihtoehto.

Jos on jotain kysyttävää, esimerkiksi että koimmeko joitain ostoksia tarpeellisiksi tai ihan turhakkeiksi, niin antaa kommenttilaatikon laulaa! 

4 kommenttia:

  1. Pitäsi jaksaa selailla noita nettikirppareita, näkyy löytyvän paljon käyttökelpoista tavaraa naurettavan halvalla. Olen yrittänyt välttää, kun ovat mielestäni niin vastenmielisiä paikkoja. Ihmiset ovat ilkeitä, pahempia kun twitterissä.

    Vaunut, turvaistuin ja sänky lienee ainoat pakolliset menot? Turvaistuinta jo katsottiin uutta (399€!) kun noista käytetyistä ei uskalla mennä takuuseen, että ovatko vielä käyttökelpoisia. Puoliso sitä mieltä, että vähän kun pyöräilykypärä: Jos kerran kolahtaa tai tippuu, niin ei ole enää turvallinen. Pieniä vaatteitä ei edes suunniteltu hankittavan, kasvaa niistä ulos viikossa ja sen ajan voi kääriä vauvan vaikka lakanaan :D

    Jos 3 pakollista pitää valita, mitä ottaisit sellaista millä on paras elämänlaatua kohottava vaikutus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa, en ole huomannut, että ihmiset olisivat kamalan ilkeitä :D Tosi mukavia kohtaamisia ollut toisten lapsiperheiden kanssa, kun on jääty jaarittelemaan vauvoista tavaran haun yhteydessä. Olen tosin käyttänyt lähinnä Toria, mutta ehkä jollain Face-kirppareilla on kamalampi meininki, kun voi kommentoida toisten tuotteita.

      Nuo mainitsemasi pakolliset asiat useimmista vauvatalouksista löytyvät, mutta mikään ei ole välttämättä pakollinen, vaan riippuu ihan tilanteesta. Esimerkiksi vaunuja ei tarvitse jos mieluummin kantaa vaikka liinassa, sänkyä ei tarvitse jos vauva nukkuu perhepedissä ja turvaistuinta ei tarvitse jos ei ole autoa. Mutta toki jos itsestä tuntuu, että se on pakollinen, niin kyllä se sitten sitä on :D

      Turvakaukalo mekin haluttiin ehdottomasti ostaa uutena juuri tuosta syystä, ettei käytetystä voi mitenkään tietää, onko varmasti ehjä. Valittiin kuitenkin halvin malli, koska sääntely on tässä asiassa niin tiukkaa, että jos jotain kaukaloa saa Suomessa myydä, niin se on kyllä turvallinen.

      Top 3 elämänlaatuparantajat:

      1. Harsot
      Äitiyspakkauksessa tulee neljä, mutta käytiin ostamassa heti alkuun lisää, koska ovat niin monikäyttöisiä, mutta joutuu pyykkäämään usein. Toimii ruokalappuna, puklurättinä, aurinkovarjona, leikkikaluna, alustana, tyynynä, eri imetysasentojen tukena, jne. Mielikuvitus on rajana.

      2. Hoitopöytä
      Kyllähän vaipanvaihto lattiallakin onnistuu, mutta kun vaihtaa ensimmäisen kotivuorokauden aikana 13(!) kakkavaippaa, voisi polvet ja selkä olla jo vähän kovilla. Nykyään tuo pöytä aiheuttaa meille lähinnä harmaita hiuksia, kun vauva haluaisi kääntyillä koko ajan, mutta onneksi kohta päästään tuosta eroon, kunhan vähän tukevammin oppii ensin seisomaan tukea vasten.

      3. Kaukalopussi
      Tämä on siis kaukaloon laitettava toppapussi, jolloin vauvalle ei tarvitse pukea haalaria autoon. Valjaat tulevat pussin rei'istä läpi, jolloin valjaat tulevat suoraan vauvan vartaloa vasten. Paksun toppahaalarin kanssa valjaita on lähes mahdoton saada tarpeeksi tiukasti, että vauva olisi sekä turvallisesti että mukavasti kiinni. Vauva on myös helppo sujauttaa pussiin, niin säästyy pukemisen vaivalta.

      Kunniamaininta: turvakaukalon telakka. Nopeuttaa lähtemistä 1000 %.

      Että semmoiset :D Toivottavasti on apua.

      Poista
  2. Otitteko syntyvälle vauvalle terveysvakuutusta? Se maksaa helposti 500 euroa vuodessa ja enemmänkin. Toki jos lapsella sitten todetaan synnynnäinen sairaus tms. niin vakuutus maksaa itsensä nopeasti takaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei otettu vakuutusta. Päätettiin olettaa, että kaikki menee hyvin, kun ei ollut esim. perhesyistä mitään syytä olettaa, että vauvalla voisi joku sairaus olla. Eikä sitten ole kovin paljon lääkärikäyntejä yms. tullutkaan. Kerran käytiin kolmeviikkoisena päivystyksessä, kun hengitys kuulosti niin kummalliselta, mutta sujui kyllä todella jouhevasti, koska noin pieni menee jonon ohi että heilahtaa. Ei sitä jonoakaan tosin sinä päivänä hirveästi ollut.

      Ottaisin syntyvän lapsen vakuutuksen varmaan siinä vaiheessa, jos olisi jonkinlaista aihetta epäillä, että vakuutukselle tulisi käyttöä. Myös jos jokin äidinvaisto huutaisi, että ota nyt hyvä ihminen se vakuutus, niin kuuntelisin sitä. Se on ihmeellistä, mitä voi etukäteen aavistaa. Mutta nyt pysyi tutka hiljaa, joten ilman mentiin.

      Poista

Sanaisen arkun tyhjennyspiste

Mitä vauva maksaa?

 Postauksen idea on muhinut mielessä siitä lähtien kun raskaustestissä plussa näkyi ja tulevalle uudelle ihmiselle piti alkaa keräämään kaik...