perjantai 4. lokakuuta 2024

Kuukausikatsaus 09/2024 - Syssy

Tulihan se syksykin sieltä, vaikka näyttikin siltä, että kesä jatkuu ja jatkuu vain. Syyskuussa ei tainnut vielä kertaakaan mennä edes lämmitys päälle, kun aurinko lämmitti talon niin mukavasti aina päivällä. 

Ei kyllä nyt onneksi enää hirvitä lämmitystä käyttää, kun vaihdettiin pois pörssisähköstä kahden vuoden määräaikaiseen liittymään. Kerrankin meni ajoitukset kohdilleen sähkön kanssa. Saatiin nauttia kesän ajan lähes ilmaisesta pörssisähköstä, ja sitten kun vaihdettiin kiinteähintaiseen, meni vain muutama päivä, että pörssisähkön sekoilu alkoi. Luulin, että voisin lopettaa sähkön hinnan seuraamisen sopimuksen vaihtuessa, mutta nyt syön poppareita ja myhäilen, kun sähkön hinta kipuaa johonkin 60 senttiin. 

Lehdissä on tosin ollut nyt uutisointia, että kyllä se pörssisähkö tulee kiinteähintaista halvemmaksi, mutta näissä jutuissa ei ikinä oteta huomioon sitä, että sähköä monesti kuluu enemmän silloin kun se on kallista. Laskin itse asiassa jokin aika sitten, mikä meidän sähkömme keskihinta oli pörssisähköä käyttäessämme, ja se oli noin 13 snt/kwh. Aika paljon enemmän kuin tällä hetkellä myynnissä olevat kiinteähintaiset sopimukset. Ei tarvita kuin muutama paha pakkaspäivä kovilla hinnoilla, niin keskihinta nousee ihan uusiin sfääreihin. Hintaa ei saa kesällä edes painettua alas, koska kulutus on niin vähäistä. 

Tilanne olisi toki eri, jos meillä olisi jokin toinen lämmönlähde, jota voisi pahimpien hintapiikkien aikaan käyttää, mutta tulisijaprojektimme on vielä vaiheessa. No mutta, olemme tämän sopparin varassa vielä kaksi vuotta, joten toivottavasti siihen mennessä on jo saatu parannettua torpan energiaomavaraisuutta jonkinlaisella takalla.

Nettovarallisuus

Edellisen kuun tykityksen jälkeen vähän keveämpi nousu. 

 Syyskuu 2024

Suluissa muutos edelliseen kuukauteen nähden. Oven vaihto söi käteistä.


Varallisuus

Käteinen: 13 833 € (-431 €)

Salkku: 64 788 € (+925 €)

Asunnon arvo (oma puolikas): 97 500 €


Velat

Asuntolaina: 81 844 € (-290 €)


Yhteensä: 94 277 € (+784 €)


Välitavoitteet

Nämä ovat salkun välietappeja, eli hahmotelmia siitä, millaisia kustannuksia salkku jo nykyisellään voisi kattaa tästä iäisyyteen. Luvut perustuvat neljän prosentin sääntöön, eli vuosittainen kulu kerrotaan 25:llä tai kuukausittainen 300:lla. 

56 000 - Sähkö

3 250 - Ajoneuvovero

1 250 - Webaston kauko-ohjaus

3 375 - Kiinteistövero

913 / 1500 - Jäteastian tyhjennys

64 788 /  65 375 - Yhteensä

Kiinteistövero kuitattu ikuisiksi ajoiksi! Valitaan seuraavaksi jätehuolto. Budjetoidaan sille vaikka 5 e/kk. Tällä hetkellä jäteastian tyhjennys on neljän viikon välein, mutta toivottavasti kun vaipparumbasta päästään, voidaan palata taas kahdeksan viikon välein tyhjennykseen. 


Tulot ja menot

Tulot

Vanhempainraha1 830,05 €
Saatavia36,50 €
Muut1 163,20 €
Yhteensä3 029,75 €

Menot 

Asuminen2 334,56 €
Ruoka ja päivittäistavara441,51 €
Auto ja julkinen liikenne70,00 €
Puhelin ja netti41,83 €
Terveys33,50 €
Ravintolat11,00 €
Baarit ja huvitukset4,00 €
Harrastukset26,01 €
Muut88,20 €
Yhteensä3 050,61 €

Kuluvan vuoden keskiarvo: 2 667,36 €

Keskiarvo hilautui hitusen taas ylöspäin ovi-ostoksen takia, mutta vielä pystyisin ehkä niukin naukin nettopalkalla sen kattamaan. Kelan tuilla tällainen jää haaveeksi. 

Muissa tuloissa on pieni ylläri, sillä sain reilun tonnin perintöä isosedältäni, jolla ei ollut lapsia. Ei mikään massiivinen potti, kun oma osuuteni oli tosiaan noin yksi sadasosa, mutta ihan kivan pesämunan sukulaiseni oli kokonaisuutena onnistunut haalimaan. Oli ostanut hyvän kattauksen osakkeita, ja kun taloa tyhjennettiin, nappasin mukaani vielä osakesijoittamiseen liittyvän kirjankin hänen hyllystään. Fiksu mies siis, mutta harmillisesti taisin tavata hänet vain kahdesti. 

Asumismenot ovat isot, koska lainanlyhennys on taas väärällä puolella kuuta, ja sen lisäksi ovilasku tuli maksettavaksi. Muissa kuluissa on uusi laukku ja joitain hankintoja vauvalle. 

Tulot olivat 3 029,75 euroa ja menot 3 050,61 euroa, joten erotukseksi saadaan -20,86 euroa. Olisi voinut mennä aika paljon rumemminkin miinukselle oviremontin takia, mutta onneksi sukulaiset huolehtivat rajan takaakin. Kiitos, isosetä, uudesta ovesta!

Lokakuussa tuskin tulee mitään jättilaskuja tai jättituloja, joten ihan perussuorittamisella mennään. Palaan tosin kuun puolessa välissä paperilla töihin, mutta pidän heti alkuun vajaan neljän viikon "kesäloman", joten kotoilu jatkuu vielä hetken.

1 kommentti:

  1. Hyvä ajoitus sähkösopimuksen suhteen. Itsekin sitä pohdiskelin vielä syyskuun alussa, että pitäisikö ottaa kiinteähintainen sopimus. En tarkempia laskelmia olekaan vielä tehnyt, koska juuri tuli 1 vuosi täyteen. Meillä näkyy olevan viimeisen 12kk aikana toteutunut sähkön hinta ~10,6snt / kWh. Varmaan olisi saanut kiinteähintaisen sopimuksen halvemmalla, Fortum näyttää tarjoavan tällä hetkellä 10,1 snt / kWh. Viime talvi oli erityinen energiakriisin vuoksi, tästä pitäisi tulla edes vähän helpompi. Ja ensi vuodesta sitten taas tätä helpompi, eli katselen vielä hetken verran sivusta mihin suuntaan sähkömarkkinat kehittyvät. Muotta tuohan se mielenrauhaa!

    VastaaPoista

Sanaisen arkun tyhjennyspiste

Kuukausikatsaus 09/2024 - Syssy

Tulihan se syksykin sieltä, vaikka näyttikin siltä, että kesä jatkuu ja jatkuu vain. Syyskuussa ei tainnut vielä kertaakaan mennä edes lämmi...