maanantai 29. tammikuuta 2024

Vuoden 2023 kulutus

Olen seurannut menojani nyt ehkä puolitoista vuotta, ja näin vuodenvaihteessa voisi olla hyvä aika katsoa, miten paljon on saanut kokonaisen vuoden aikana törsättyä. 

Kokonaiskulutus ja kuukausittainen keskiarvo

Aloitetaan taulukolla, josta näkyy kuukausittainen kulutukseni, ja nimenomaan vain oma osuuteni kuluista:

Kuten näkyy, alkuvuodesta ja kesäkuussa on melkoiset kulutuspiikit verrattuna muuhun vuoteen. Talven suuri kulutus selittyy suurimmaksi osaksi sähköllä, mutta mukana on myös joitain isompia kertaluonteisia maksuja, kuten auton remontti (joka tosin taas toistui tänä vuonna, aargh) ja silmälasit. Kesällä taas vakuutuslaskut kilahtavat verkkopankkiin, mutta onneksi osa näistä kuitataan automaattisesti bonuksilla. 

Yhteensä rahaa on vuoden aikana kulunut joitain satasia vaille 20 000 euroa, ja kuukauden keskiarvoksi asettui lopulta 1 646,99 euroa. 

Olen pitänyt itseäni aika maltillisena kuluttajana, mutta iso määrä rahaahan tuo on, kun kaiken laskee yhteen. Tykkään aina leikkiä suosituilla FIRE-luvuilla, vaikka ne eivät Suomen oloissa välttämättä aina toimikaan täysin verotuksen takia, joten kerrotaan tuo 20k vielä 25:llä, jotta saadaan se summa, joka salkussani pitäisi olla, että voisin neljän prosentin säännön mukaan eläköityä. Tulokseksi saadaan 500 000, jota olen itse asiassa pitänyt tavoitteena jo siitä asti, kun aloin sijoittamaan. Voidaan siis sanoa, että kulutus on pysynyt tavoitteen rajoissa, vaikka marginaalia ei kovin paljon olekaan. 

Koska salkkuni on vasta reilun kymmenesosan tavoitteesta, ehtii kulutus muuttua vielä moneen kertaan, ennen kuin olen perillä. Lapsesta johtuvat kulut tulevat kasvamaan väistämättä, ja inflaatiokin pitää varmasti huolen, että kulutus ei ainakaan euromääräisesti pienene. Toisaalta taas asuntolainaa ei tarvitse maksaa tästä iäisyyteen (vaikka välillä siltä tuntuukin), vaan lopulta lyhennyksiin ja korkoihin menevät rahat vapautuvat muuhun käyttöön.

1 650 euroa kuukaudessa on vähän liikaa siihen tavoitteeseeni nähden, että töissä ollessani ylijäämää jäisi 1 000 euroa kuussa. Ennen lomautusta ja verokorttisähellystä tilille tupsahti kuukausittain reilu 2 500 euroa, joten ihan tonnia ei tuosta yhtälöstä saa millään revittyä. Tähän mennessä olen myös kaiken ylimääräisen saanut laitettua sijoituksiin, mutta koska kämppää pitäisi laitella, osa näistä rahoista tulee päätymään talon seiniin, jolloin nähdään taas suuria menopompsahduksia. 

No, mihin sitä rahaa sitten vuonna 2023 meni?

Ahnaiten lompakkoani on käynyt verottamassa asuminen, mikä ei liene yllättävää ainakaan tässä korkoympäristössä. Isoin menoerä se tosin olisi maltillisemmillakin koroilla, sillä mukana ovat kaikki asumiseen liittyvät menot lainanlyhennyksistä sähköön ja sisustukseen.

Seuraavaksi eniten on tullut törsättyä ruokakauppaan ja kolmanneksi autoon. Varmaan aika perinteinen top 3.

Myös veroihin meni viime vuonna paljon rahaa ja tonni katosi niiden myötä sen siliän tien. Terveyskategoria oli myös poikkeuksellisen iso lapsettomuushoitojen takia, sillä polikäyntejä riitti eivätkä lääkkeet todellakaan olleet ilmaisia. Loput kategoriat suuruusjärjestyksessä: puhelin ja netti, ravintolat, huvitukset, vauva, vaatteet, harrastukset, lahjat ja julkinen liikenne. 

Valitettavasti viime vuoden data ei mahdollista eurontarkasti sen laskemista, mikä olisi minun osuuteni taloutemme menoista, joten saimme tyytyä ihastelemaan lähinnä menoerien järjestystä. Tänä vuonna tähän tulee kuitenkin muutos, joten kuukausikatsauksen menoseurantaankin saadaan lopulta jotain järkeä. 

Kokonaisuutena 2023 oli menojen suhteen ihan mukiinmenevä vuosi. Raameissa pysyttiin niukin naukin, eikä mukana ollut varsinaisesti mitään typerää kulutusta (paitsi ylikallis sähkö, jota pidimme liian pitkään ennen kuin siirryimme pörssisähköön). Paljon oli tietysti asioita, jotka olisi mielellään jättänyt maksamatta, mutta joiden kohdalla on vain pakko purra hammasta ja pulittaa mitä pitää. 

Katsotaan mihin suuntaan kulutus kehittyy vuonna 2024. Remonttia on suunnitteilla ja vauva vie varmasti oman osansa, joten kukkaronnyörejä saa pitää todella tiukalla, jos haluaa alle 20 000 euron pysyä. Tavoite on luultavasti epärealistinen, mutta toivoisin edes rempattoman "peruskulutuksen" pysyvän tuon alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sanaisen arkun tyhjennyspiste

Kuukausikatsaus 03/2024 - Vauva-arkea (ja -juhlaakin)

Kevätsää lämmittää. Ei pitäisi valittaa, mutta taas perinteisesti ei ole taas mitään tietoa, miten ulos tulisi pukeutua. Jos on omien vaatte...