sunnuntai 10. joulukuuta 2023

Kuukausikatsaus 11/2023 - Takaisin ennätystehtailuun

Marraskuun olin vielä töissä ennen kuin raskausvapaa alkoi joulukuun alussa. Yhteensä kaksi kuukautta siis ehdin töitä tehdä lamailujen ja lomailujen välissä. Onneksi ei tarvinnut saikkua sentään pitää yhtään tuon pätkän aikana, vaan vointi pysyi hyvänä koko ajan, mitä nyt työpäivän jälkeen ei jaksanut enää kovin kummoisia tehdä. 

Sellainen mukava ylläri tuli ilmi, että työnantaja maksaa synnyttävälle vanhemmalle palkkaa kolmen ensimmäisen vanhempainvapaakuukauden ajan. Ajattelin, että firman taloudellinen tilanne on sen verran karu, ettei tällainen ole mahdollista, kun vielä on jokunen ihminen lomautettunakin, mutta kun kerran paikalliseen sopimukseen on tämmöinen kirjattu, niin kyllähän sitä pitää noudattaa. No, en valita. Sen verran päänvaivaa aiheuttanut syksyn aikana tulevien tulojen ja menojen yhteensovittaminen, että oikein mielelläni otan nämä rahat vastaan. Tämä vain tarkoittaa sitä, että joudun varmaan taas hakemaan uutta verokorttia, sillä mitoitin loppuvuoden aika tarkasti sillä ajatuksella, että Kelan tuilla tässä vain eletään. Olisiko tälle vuodelle kolmas vai neljäs kortti?

Nettovarallisuus

Joulupukkiralli saapui etuajassa, ja nettovarallisuus pomppasi uusiin ennätyslukemiin. Pitkään käden ulottuvilla ollut 80k euron raja meni heittämällä yli. Koskaan aiemmin ei ole tullut näin isoa kuukausittaista "orgaanista" nousua, vaan mukana on ollut aina esimerkiksi jonkin kuolinpesän kiinteistön myynti. Nyt kuitenkin suurimman vetotyön teki salkku, joka nousi lopultakin pitkästä aikaa plussalle ja vielä 50k euron rajapyykin yli, mistä kirjoitinkin aiemmin. 

Marraskuu 2023

Suluissa muutos edelliseen kuukauteen nähden.


Varallisuus

Käteinen: 17 849 € (+486 €)

Salkku: 51 048 € (+4 557 €)

Asunnon arvo (oma puolikas): 97 500 €


Velat

Asuntolaina: 83 442 € (-155 €)


Yhteensä: 82 955 € (+5 198 €)


Tulot ja menot

Tulot

Palkka2 942,94 €
Saatavia604,67 €
Yhteensä3 547,61 €

Menot 

Asuminen994,69 €
Ruoka ja päivittäistavara462,47 €
Auto ja julkinen liikenne183,83 €
Puhelin ja netti72,75 €
Terveys5,00 €
Ravintolat45,50 €
Baarit ja huvitukset0,00 €
Harrastukset13,80 €
Muut382,98 €
Yhteensä2 161,02 €

Oma osuuteni menoista: 1 592,85 €
Kuluvan vuoden keskiarvo: 1 679,70 €

Palkkaa tuli taas mukavasti kiitos alhaisen veroprosentin, mutta se kostautuu ensi kuussa. Luulin, että saan loppuvuodelta vain raskausrahaa, mutta sitten kun paljastuikin, että työnantaja maksaa vielä useammalta kuulta palkkaa, niin meni taas laskelmat uusiksi. Joulukuulta saan maksaa veroja kolmisenkymmentä prosenttia, eli olisi melkein sama ollut antaa vain tulorajojen paukkua ja mennä lisäprosentilla, mutta kun kerran verokorttihakemuksen täytin, niin mennään sillä. 

Autoilu oli taas ihanan kallista, kun ajoneuvovero piti maksaa, mutta muuten ei kyseisessä kategoriassa juurikaan rahanmenoa ollut, kun ei ole näköjään bensaakaan tarvinnut ostaa. Riistohintaisen nettiliittymänkin maksaminen loppuu onneksi kohta, kun valokuitu saatiin lopultakin kytkettyä toimintaan. Jos olisin tiennyt, että pihan auki kaivamisesta menee näin pitkä aika valmiiseen nettiin, olisin ehdottomasti kilpailuttanut tuon, mutta kun ajattelin, että ihan muutamista viikoistahan tässä vain on kyse, niin maksetaan tätä kampanja-ajan ohittanutta liittymää nyt sen aikaa. Oikeastihan tuossa menikin sitten kuukausia. 

Muuten valokuitu on toiminut suurimmaksi osaksi hyvin. Nopeutta tuli lisää, ja videopuhelut toimivat yläkerran toimistossakin täydellisesti. Ainoa ongelma on ajoittainen pätkiminen pleikkarilla pelatessa, mitä vanhalla netillä ei tapahtunut juuri koskaan. Muilla laitteilla tätä pätkimistä ei edes huomaa, mutta näköjään nettipelissä voidaan nakata vain suoraan servulta ulos. Ja valokuidun piti olla se stabiili vaihtoehto, hmph. No, pitää soitella palveluntarjoajalle ja kysellä. 

Muissa kuluissa on uusia hankintoja kotitoimistoon. Ostin uuden näytön, hiiren ja näppiksen, ja kylläpä oli noiden kanssa mukava tehdä töitä sen lyhyen hetken mitä ehti. Nyt tuntuu mahdottomalta ajatukselta käyttää pelkkää läppärin näyttöä. Ja onhan noista iloa muutenkin, sillä vaikka suurimpaan osaan omista datailuista läppärin näyttö on oikein passeli, niin välillä on mukava kaivaa piirtopöytä esiin taiteiluja varten, ja sen kanssa isompi näyttö on huomattava mukavuustekijä. 

Tulot olivat 3 547,61 euroa ja menot 2 161,02 euroa, joten erotukseksi saadaan 1 386,59 euroa. Reippaasti tonnin paremmalla puolella, mikä on aina mukavaa.

Joulukuussa on perinteisesti luvassa myös jouluisia menoja, joten mitään huikeita säästöjä tuskin tullaan näkemään. Saa nähdä mennäänkö jopa persneton puolelle, kun veroprosentti on niin korkea, ja näin lomalla on aikaa keksiä vaikka mitä rahankäyttökohteita. Laskettuun aikaan on tosin enää kaksi viikkoa, joten kovin paljoa ei jaksa kaupoilla enää kierrellä, enkä kohta mahdollisesti enää ehdikään. Täysiaikaisiahan tässä jo ollaan, joten vauva voi päättää tulla milloin vain. Vielä ei ole kyllä sellaisia merkkejä ollut ilmassa, joten voi olla, että tässä hetken saa vielä odotella. No, sitähän tässä on tehty jo useampi kuukausi, joten jatketaan vain samaan malliin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sanaisen arkun tyhjennyspiste

Kuukausikatsaus 03/2024 - Vauva-arkea (ja -juhlaakin)

Kevätsää lämmittää. Ei pitäisi valittaa, mutta taas perinteisesti ei ole taas mitään tietoa, miten ulos tulisi pukeutua. Jos on omien vaatte...