perjantai 3. marraskuuta 2023

Kuukausikatsaus 10/23 - Palkkapussia olikin jo ikävä

Lokakuu meni töissä puurtaessa. Vähän meni aikaa muistella, miten se koodaaminen taas tapahtuukaan neljän kuukauden tauon jälkeen. No, okei, ihan vähän koodasin lomautuksen aikanakin, mutta hyvin pienessä mittakaavassa. Alkukankeuden jälkeen homma alkoi taas sujua ja loppukuukausi tuntui hurahtavan ihan ennätysajassa.

Palkkaakin oli kiva saada taas pitkästä aikaa, varsinkin kun veroprosentti oli lomautuksen takia kutistunut niin pieneksi, että nettona palkkaa tuli melkein kolme tonnia. Siihen päälle vielä viimeiset työttömyystuet, niin aika pottihan siitä jo tulee.  

Nettovarallisuus

Edellisten kuukausien alamäki on enää muisto vain, ja vaihteeksi liikuttiin ylöspäin ihan mukava loikka. Tämä tosin johtuu lähinnä poikkeuksellisen korkeista tuloista ja viime kuun Sampo/Mandatum-häröilystä, kun nettovarallisuuden tarkistuspäivänä molemmat näyttivät jakautumisen vuoksi nollaa. Nyt nämäkin ovat palanneet normaaliin päiväjärjestykseen.  

Lokakuu 2023

Suluissa muutos edelliseen kuukauteen nähden.


Varallisuus

Käteinen: 17 363 € (+897 €)

Salkku: 46 491 € (+1 878 €)

Asunnon arvo (oma puolikas): 97 500 €


Velat

Asuntolaina: 83 597 € (-260 €)


Yhteensä: 77 757 € (+3 035 €)


Tulot ja menot

Tulot

Palkka2 942,94 €
Työttömyystuki1 268,40 €
Saatavia610,00 €
Yhteensä4 821,34 €

Menot 

Asuminen1824,91 €
Ruoka ja päivittäistavara42,93 €
Auto ja julkinen liikenne673,78 €
Puhelin ja netti72,75 €
Terveys0,00 €
Ravintolat41,60 €
Baarit ja huvitukset7,50 €
Harrastukset0,00 €
Muut10,00 €
Yhteensä2 673,47 €

Oma osuuteni menoista: 1 789,97 €
Kuluvan vuoden keskiarvo: 1 688,38 €

Olipa taas urakka laskea tuo oma osuus menoista, kun asuntolainan toinen lyhennys oli hiipinyt vaihteeksi tämän kuun puolelle, mutta mies maksoi sen minulle viime kuussa. Olisikohan tuota mitenkään mahdollista säätää niin, että tuo isompi erä ei seilaisi kuunvaihteen molemmin puolin, vai tulisiko siitä jotain kuluja? Pitää varmaan muutenkin ensi vuonna vähän katsoa, miten tulojen ja menojen seurantaa voisi vähän suoraviivaistaa. Helpointa olisi tietysti jättää se kokonaan tekemättä, mutta onhan se ihan kiva pysyä kartalla, mihin rahaa menee, varsinkin kun kertaluontoisten maksujen vaikutusta on todistetusti hankala arvioida mutulla.

Menojen keskiarvo kiipesi hitusen ylöspäin, kiitos auton. Katsastuksessa selvisi, että edestä oli jousi poikki (en ollut huomannut ajaessa mitään), ja sen vaihto oli aika tyyris operaatio varsinkin kun siihen yhdisti vuosihuollon. Talvirenkaatkin piti tietysti vaihtaa, joten autoilu lohkaisi aika ison osan lokakuun menoista. 

Noihin tuloihin voisi tottua, mutta valitettavasti vastaavia lukuja ei tulla näkemään kovin usein. Ensi kuussa on tulossa vielä iso palkka alhaisella veroprosentilla, mutta sitten siirrytään takaisin tukiviidakon syövereihin vanhempainrahan merkeissä. 

Isoimmat hankinnat uudelle tulokkaalle on nyt tehty. Jonkin verran sponsorointiapua on tullut perheen suunnalta, sillä äiti halusi kustantaa turvakaukalon ja telakan sekä joitain kirppariostoksia. Hurja ajatella, että laskettuun aikaan ei ole enää edes kahta kuukautta. Lol apua. 

Tulot olivat 4 821,34 € ja menot 2 673,47 €, joten erotukseksi saadaan 2 147,87 euroa. Todellakin kelpaa.

Saa nähdä meneekö marraskuu yhtä vauhdilla, vai alanko laskea tunteja raskausvapaan alkamiseen. Tällä hetkellä tiedossa ei ole mitään isoja menoja, mutta Epassille pitäisi keksiä käyttöä, etteivät edut vanhene. Mitähän tällä mahalla jaksaisi vielä tehdä? 

4 kommenttia:

 1. Välillä mietin että joku saa tuon rahan omasta työstä, ihan joka kuukausi ja kyseenalaistan elämäni valintoja. Parempi kun et edes yritä tottua tuohon, olen ymmärtänyt että vanhempainraha ei ole kovin suuri? Vai olikohan se niin että vajaan vuoden saa kohtalaisesti rahaa mutta sen jälkeen tuet tippuu todella pieneksi? Olen miettinyt että omalla palkalla ei kovin helposti elätä 3-henkistä perhettä, siksi tulevaisuus vähän pelottaakin kun joskus pitäisi alkaa sitäkin vaihtoehtoa jo miettimään.

  Mutta jos korot eivät enää hirveästi nouse ja tulostaantumakin on jo hinnoiteltu ainakin helsingin pörssiin, niin uskoisin että jatkossa kurssinoususta saadaan taas vähän vetoapua varallisuuden kasvussa! Jos näin todella käy, niin kurssipohja osui samalle päivälle kun kirjoitin kuukausikatsaukseen lauseen "kurssilasku pitää käyttää rohkeammin hyödyksi." Arvaa ehdinkö käyttämään? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä isompia palkkoja on yhteensä tulossa kahdelta kuukaudelta, joten ehkä en ehdi tottua :D Mutta kieltämättä kun lueskelee aika monen muun bloggarin kirjoituksia, ja siellä tulee käteen kuukausittain joku yli 4000 euroa, niin alkaa miettiä, että pitäisiköhän sitä itsekin reipastua, ja alkaa yrittää edetä uralla vähän vauhdikkaammin. IT-ala on siitä kiva, että periaatteessa voisi tehdä etänä Helsinkiin ja päästä siis nauttimaan Helsingin palkoista mutta Itä-Suomen asumismenoilla. Pitää yrittää vanhempainvapaan aikana vähän kartoittaa tilannetta paremmin, varsinkin jos nykyisen työpaikan meno jatkuu edelleen yhtä epävarmalla pohjalla.

   Vanhempainraha perustuu edellisvuoden tuloihin, eli ei ole omassa tapauksessani ihan suuren suuri, kun tuo lomautus osui ikävästi tälle vuodelle, mutta kyllä sen pitäisi menot kattaa. About vuoden sitä saa, jos molemmat vanhemmat käyttävät omat osuutensa, mutta kotihoidontuki on käsittääkseni sitten todella pieni, jos edelleen haluaa pysyä vauvan kanssa kotona. Luulisin kuitenkin, että meillä on aika helppo järkkäillä omia töitä sillä lailla, ettei ihan vuosikkaana tarvitsisi mennä vielä päiväkotiin, vaikka töihin palaisinkin (jos on vielä työpaikka mihin palata siinä vaiheessa).

   Uskoisin, että kyllä sun palkalla ihan hyvin perheen elättäisi, mutta säästöön ei toki sitten jäisi niin paljon. Ja eikös teillä kuitenkin olisi kaksi aikuista, eli kaikki menot ei kaadu ainoastaan sun niskaan? Lapsiinhan voi rahallisesti panostaa niin paljon kuin haluaa, eli kattoa ei ole, mutta vähemmälläkin on todistetusti pärjätty. Olet kuitenkin töissä, ja töitä riittää alallasi jatkossakin, joten oikein mukavasti voisitte varmasti elää :)

   Aika hyvin ennustettu kurssipohja :D Ehkei vielä ole myöhäistä, vaikka vähän nousua ollutkin. Pari päivää katsonut oman salkun kehitystä, että hitto, eihän täällä ollakaan enää niin pahasti miinuksella. Katsotaan nyt miten nopeasti täältä noustaan, vai jatketaanko möngerrystä pohjilla vaikka tuommoinen pieni hyppy tulikin. Ärsyttää vain että jos alavire jatkuu edelleen, niin vanhempainrahasta ei sijoituksiin juuri riitä, remonttiinkin kun pitäisi säästää.

   Ehkä pitää vaan palata synnäriltä suoraan takas töihin :D

   Poista
  2. Olen kateellinen myös nuista etenemismahdollisuuksista!

   "Ehkä pitää vaan palata synnäriltä suoraan takas töihin" Hah! :D Sijoittaminen on siitä kivaa että oikeastihan tässä ei ole mikään kiire mihinkään, välillä ihan tervettäkin antaa rahan tehdä töitä ilman että yrittää kaiken liikenevän työntää markkinalle. Vuosi on lyhyt aika kun sitä katsoo jälkikäteen excelissä, mutta pitkän tuntuinen kun sitä elää päivä kerrallaan. Siksi kärsivällisyys varmaan onkin niin vaikeaa.

   Haluan sitten joskus nauttia vauva-ajasta niin paljon kuin mahdollista mutta kyllä välillä itsekin käynyt mielessä tuo, että mitä jos kurssit laskee niin pakkohan se on tehdä ylitöitä jotta saa sijoitettua enemmän :D

   Poista
  3. Näinpä se on, että aika on suhteellista. Sen verran alussa tällä sijoitustaipaleella, että sitä on pyrkinyt tekemään kaikkensa (mutta turvamarginaalien kanssa), että pääsisi siitä maagisesta sadasta tonnista yli, että pääsisi kunnolla korkoa korolle vauhtiin, niin vähän harmittaa nyt himmailla. Mutta melko rajallinen tuo aika kuitenkin loppujen lopuksi, kun ei voi täysillä panostaa, eli kyllä sinne päästään, vaikka hitusen hitaammin.

   Asiat tärkeysjärjestykseen, eli kyllä itsekin ajattelin nauttia vauva-ajasta parhaani mukaan. Varmaan sitten kroonisesti univelkaisena ei ole energiaa miettiä pörssilaskuja muutenkaan :D

   Poista

Sanaisen arkun tyhjennyspiste

Kuukausikatsaus 04/2024 - Bröm

Olen taas autoileva ihminen. Onpa mukavaa lähteä liikenteeseen niin, ettei tarvitse pelätä, että auto sammuttaa yks kaks kaikki sähkölaittee...