sunnuntai 4. syyskuuta 2022

Kuukausikatsaus 08/2022

Kuu vaihtui, joten taas olisi kuukausikatsauksen aika. Elokuussa ei tapahtunut oikeastaan mitään maata mullistavaa taloudellisesti, mikä on ihan mukavaa vaihtelua muutamaan edelliseen kuukauteen. Isoin juttu oli veronpalautukset, joita tuli muutamia satasia, mutta muuten suuret tulot ovat nyt historiaa. Samoin suuret menot toivoakseni, sillä kaikki isoimmat jutut on nyt hankittu, mitä omakotitaloasumiseen voi tarvita. On kompostoria ja ruohonleikkuria ja vaikka mitä. Pienempiä juttuja on vielä hankkimatta, kuten trimmeri, ja näitä voi hankkia sitten sitä mukaa kun vastaan tulee. 

Toinen lukunsa on tietysti asiat, jotka olisi kiva olla, mutta jotka eivät ole aivan välttämättömiä. Esimerkiksi grilli on yksi näistä. Olen tässä arponut, että pitäisikö investoida saman tien kaasugrilliin vai pärjättäisiinkö ainakin näin alkuun pienellä hiiligrillillä. Näin syksyllä voisi varmaan saada isommankin grillin ihan hyvällä hinnalla, kun sesonki alkaa olla ohi. Silloin kun on kavereita käymässä, isompi grilli olisi kiva, mutta arkisemmassa käytössä se voisi olla vähän ylimitoitettu kahdelle ihmiselle. Toisaalta taas kaasugrilli lämpenee nopeammin, joten se olisi siinä mielessä parempi arkikäytössä. Hiiligrillissä on oma rituaalinsa odotella oikeaa lämpötilaa. No saa nyt nähdä. Vähän kuitenkin ounastelen, että hiiligrilliin päädymme. Onhan siinä kuitenkin oma tunnelmansa.

Nettovarallisuus

Edelliskuun dipin jälkeen nettovarallisuus on taas hienosti noususuhdanteessa. Tällä vauhdilla tuon edelliskuun "lahjoituksen" aiheuttaman laskun kuittaamiseen ei mene kovin montaa kuukautta. Laskuteknisistä syistä annoin siis puolet ASP-säästöistäni puolisolle, ja hän maksaa ne pikkuhiljaa takaisin.

Elokuu 2022

Suluissa muutos edelliseen kuukauteen nähden.


Varallisuus

Käteinen: 34 661€ (-1 263 €)

Salkku: 21 952 € (+2 518 €)

Asunnon arvo (oma puolikas): 97 500 €


Velat

Asuntolaina: 86 590 € (-160 €)


Yhteensä: 67 523 € (+1 415 €)


Viime kuukausikatsauksen lopussa mietin, miten lainanlyhennys alkaa vaikuttaa nettovarallisuuden kehitykseen. No ei nähtävästi ala :D Elokuussa lyhennettiin sen verran korkoja, että pääomasta ei lyhentynyt paljon mitään, koska korkoja oli kertynyt myös heinäkuulta. No, jospa tuo näyttää ensi kuussa edes vähän paremmalta, vaikka kyllähän noista lyhennyksistä iso tulee olemaan silloinkin korkoja. Vähän huvittaisi näin alkuun tehdä pari isompaa lyhennystä, että tuo korkoihin menevä summa pienenisi, mutta kyllä varmaan pörssin puolella saa edelleen paremman tuoton rahoilleen. Tässä välissä ei oikein asuntolainan kilpailuttaminenkaan kannata paremman marginaalin toivossa, kun euribor on lähtenyt huitelemaan taas seuraavalle tasolle. 

Pikkuhiljaa myös vajuttelen tuota käteiskassaani salkkuun. Hieman hätävarjelun liioittelua pitää nettovuositulojen verran käteistä puskurissa. Toki jossain välissä pitää investoida muutamiin remontteihin, mutta ne eivät ole vielä ajankohtaisia, joten ehkä uskallan pistää rahat vähän aktiivisemmin töihin. Tarkoitus ei tosin ole ottaa rahoja remontin koittaessa pörssistä pois, joten jonkin verran on jätettävä sukanvarteenkin. 

Tulot ja menot

Tässä kuussa menot olivat palautuneet uomiinsa, mutta tuloja oli vielä jonkin verran normaalia enemmän, kiitos veronpalautusten. 

Tulot

Nettopalkka 2 479,75 €
Saatavia 85,25 €
S-bonus 13,33 €
Veronpalautukset 556,32 €
Yhteensä 3134,65 €

Menot

Menoissa näkyy jonkin verran vielä uusia hankintoja, mitä uuteen kotiin on tehty, mutta ei niitäkään massiivisesti ole. Puoliso on lisäksi kustantanut aika monia kalliimmista hankinnoista, jotta saisimme hieman tasapainotettua talon hankintaan liittyvää maksutilannetta. Aika moni pakollinen kulu nimittäin päätyi minun maksettavakseni, mutta tasoitellaan näitä pikkuhiljaa. Ihan sentilleen näitä on aika turha laskea tasan, koska tuloerot ovat melko suuret, joten ihan reiluuden nimissä makselen mielelläni hieman isomman osan. 

En oikein tiedä, miten merkkaisin lainanlyhennyksen menoihin, sillä periaatteessahan maksan sitä omaan pussiini lukuunottamatta korkoja. Mutta toisaalta ovathan ne rahat kuitenkin muusta kulutuksesta pois. Eli tavallaan haluaisin merkata koko lyhennyksen menoiksi, mutta toisaalta enhän merkkaa sillä tavoin rahasto- ja osakesäästämiseen meneviä rahojakaan. Rahastoissa ja osakkeissa olevat rahat ovat tosin aika paljon likvidimmässä muodossa, kuin se joku muutaman neliösentin nurkka, joka lainaa lyhentäessä siirtyy omaan omistukseen. Mennään nyt jonkin aikaa ainakin sillä, että merkkaan koko lyhennyksen asumismenoihin, ja katsotaan sitten myöhemmin, olisiko toinen tapa loogisempi. Tämä on toki myös laiskalle kirjanpitäjälle helpompi tapa, kun ei tarvitse tarkistella, mikä osa kuukausittaisesta maksusta olikaan korkoa. Asuntolainamme on vielä kaiken kukkuraksi kahdessa osassa, joten työn joutuisi tekemään aina kahteen kertaan. 

Laiskan kirjonpidon takia myöskään kuukausikatsausten ruokamenoihin ei pidä ihan sokeasti luottaa. Ruoka- ja päivittäistavaraosiossa voi siis olla mitä vain, mitä Prismasta on tullut ostettua (esim. frisbeegolf-kiekkoja), sillä en jaksa perata jokaista kuittia erikseen. Ehkä jos ostamme jotain helkutin kallista, niin voin sen eritellä, mutta pienemmät ostokset saavat jäädä kyllä tuon kategorian alle. 


Asuminen 594,62 €
Ruoka ja päivittäistavara 472,64 €
Auto ja julkinen liikenne 74,02 €
Puhelin ja netti 40,97 €
Ravintolat 66,40 €
Baarit ja huvitukset 78,00 €
Terveys 27,29 €
Muut 204,65 €
Yhteensä 1 558,59 €


Asumiskuluissa on mukana vielä vanhan asunnon sähkölasku ja parkkipaikkamaksu. Samoin ymppäsin tuohon kategoriaan myös hankintoja, joita muuton jälkeen teimme. Muut-kategoriasta puolet on pitsaa muuttoapulaisille. 

Tulot olivat 3 134,65 € ja menot 1 558,59 €, joten erotukseksi tulee 1 576,06 €. Tulojen ja menojen suhde näyttää siis oikein hyvältä. Veronpalautukset vääristävät tuota suhdetta hieman, mutta ilman niitäkin oltaisiin reilusti plussan puolella. 

Ensi kuussa ei pitäisi olla tieodssa mitään ylimääräisiä tuloja, mutta yksi vakuutusmaksu pitää vielä maksaa ja mahdollisesti käydä vähän maakuntamatkailemassa, joten noin kivoihin lukemiin ei todennäköisesti enää päästä.  

2 kommenttia:

 1. Itse katselin tai katselen justiinsa, että milloin oma pankki alkaa tarjota tuottotilille muutakin tuottoa kuin 0%. Muutama pankki tämän tuoton tarjoamisen on ainakin jo aloittanut. Eipä itselle isoilla summilla vielä ole ajankohtaista, mutta kyllä sekin päivä lähentyy koko ajan. Itse olen miettinyt asian niin, että sijoitetut rahat pitää voida "menettää". Eli sit olisi kiva se joku summa kerätä tuollaiselle säästötilille, turvatilille. Vaikka sellaisellenkin, missä on rajoitettu se nostaminen sieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni on aika iso osa tuosta käteisestä Bank Norwegianin säästötilillä, sillä sieltä on saanut 0,75 % koron myöskin nollakorkoaikoina. Muutama päivä menee rahoja siirtäessä, mutta ovat kuitenkin suhteellisen heti käytettävissä, jos tarve tulee. Pitää nyt seurata muuttuuko tilanne, ja alkaako joku taho tarjota parempaa korkoa.

   Itsellä myös sama ajatus, että sijoitettavat rahat ovat sellaisia, että niihin ei pariin vuosikymmeneen kosketa, ja siellä on vain rahaa, jota ei arjessa tarvita. Kyllähän se harmittaisi, jos kaikki häviäisivät savuna ilmaan, mutta varsinaisesti sen ei pitäisi vaikuttaa jokapäiväiseen elämään millään lailla, vaikka niin kävisi.

   Itse suhtaudun vähän varovasti tileihin, joissa on jonkinlaisia nostorajoituksia, koska eihän se sitten kovin hyvin toimi turvatilinä, jos tiukka paikka tulee. Eli tarvitsee kuitenkin sen toisen puskurin vielä jollekin toiselle tilille. Mutta jos sijoituksena tuota miettii, niin varmasti on ainakin turvallinen vaihtoehto.

   Poista

Sanaisen arkun tyhjennyspiste

Kuukausikatsaus 05/2024 - Tarkenee taas

No olipa taas sään suhteen erikoinen toukokuu. Helteet tulivat niin nopeasti, että vauva ei ehtinyt tottua vähempään vaatetukseen vaunulenki...