maanantai 11. heinäkuuta 2022

Kuukausikatsaus 06/2022 - Poikkeustila

Edellisessä kuukausikatsauksessa ennustin, että tulojen ja menojen suhde ei tule ensi kuussa näyttämään ihan samalta kuin edellisessä kuussa, ja olin oikeassa. Suunta vain oli väärä. 

Ajattelin, että toinen erääntyvä perintöveron maksu, pieni reissu ja talon ostoon liittyvät kulut olisivat saaneet taulukot näyttämään punaista pahemminkin, mutta en ottanut huomioon, että tiedossa olisi muitakin kiinteistökauppoja. Möimme vanhempieni mökin, sillä äiti ei oikein viihtynyt siellä isän kuoleman jälkeen, ja tämän kaupan seurauksena omalle tililleni asti päätyi kesäkuussa noin 15 000 euroa. En ole aiemmin merkannut mökkiosuutta nettovarallisuuslaskelmiini, koska en suoraan sanottuna uskonut, että siitä mitään saisi enkä myöskään luottanut siihen, että se menisi kovin helposti kaupaksi. 

En olisi voinut olla enempää väärässä. Mökki meni kaupaksi yläkanttiin hilatulla pyyntihinnalla seuraavana päivänä ilmoituksen julkaisemisesta. Mökki on ihan siisti, mutta ei tosiaankaan mikään luksuslukaali. Tontti on myös vähän pienehkö mökkitontiksi, mutta, kuten kiinteistökaupoissa yleensäkin, sijainti oli se, mikä ratkaisi pelin, sillä ostajat olivat aivan ihastuneita miljööseen ja maisemiin. Olemme nähtävästi itse vain turtuneet niihin, koska emme osanneet arvata ihmisten arvostavan niitä ihan noin paljon, vaikka komeita auringonlaskuja järvellä kesällä onkin.  

Tästä päättelemme, että kiinteistöbisnes on parempi jättää muille. Nähtävästi mökkibuumi näkyy edelleen, vaikka hiipumaan päinhän sen pitäisi jo olla. Olimme ajamassa kotia kohti mökkikauppojen jälkeen, kun radiossa uutisoitiin, että ihmiset yrittävät nyt myydä korona-aikaan ostamiansa mökkejä, koska eivät hahmottaneet millaiseen työmaan olivat hankkineet. Ehkä nämäkin trendit rantautuvat pohjoiseen vähän jälkijunassa, tai sitten myyjien lisäksi liikkeellä on edelleen myös paljon ostajia.

Itseäni mökkeily ei jaksa juuri tällä hetkellä kiinnostaa, sillä mökkimme oli turhan kaukana asuinpaikkaamme nähden, ja luulen, että meille riittää tällä hetkellä ihan tarpeeksi työmaata tuossa tulevassa asumuksessamme. Vuokramökkeily saa riittää meille tulevaisuudessa, sillä rahat jotka säästyvät mökin ylläpidossa (talvella käytännössä tyhjillään, mutta Suomen kalleimman sähkön perusmaksu rullaa aina) kattavat kyllä vähän prameammankin mökin tai vaihtoehtoisesti hieman pidemmän mökkireissun. 

Nettovarallisuus

En ollut siis aiemmin merkannut mökin osuutta nettovarallisuuteeni, mutta nyt kun kyseinen kiinteistö on tehnyt muodonmuutoksen riihikuivaksi käteiseksi, on se helpompi laskea mukaan. Isän kuolinpesäsä on jäljellä on vielä osuus yhdestä kiinteistöstä, jota en ole ottanut mukaan laskelmiin, mutta jos/kun kyseinen kiinteistö joskus myydään, mahdolliset voitot tulevat jakautumaan niin moneen osaan, että vaikutus on minimaalinen. Ellen sitten ole taas täysin väärässä, ja käärimme sievoisen summan, kun muutamien vuosien päästä buumina onkin ostaa vino muuttotappiopaikkakunnalla sijaitseva rintamamiestalo, joka ei kuulu kaupungin viemäriverkkoon. 

Toinen suuri muutos nettovarallisuuden koostumuksessa (ei niinkään koossa) liittyy asumiseen. Emme saaneet ASP-tilin ehtoja ihan täyteen siihen mennessä, kun löysimme talon, josta halusimme tehdä tarjouksen. Pankki kuitenkin tarjosi mahdollisuutta väliaikaisrahoitukseen, joka sitten heti heinäkuun alussa muutettiin ASP-lainaksi, kun sen ehdot tulivat täyteen. Väliaikaisrahoitus siis kattoi koko ostohinnan, joten myös ASP-tilin säästöt näkyvät vielä kesäkuun laskelmissa. 

Luonnollisesti merkitsen varallisuuteeni vain oma puolikkaani. Omistussuhteet ovat tasan fifty-fifty, sillä halusimme hyödyntää molempien ensiasunnon ostajan statusta, koska mitään tätä kalliimpaa asumusta tuskin olemme ikinä enää ostamassa. Vaakakupissa painoi myös se, että kiinteistön kohdalla varainsiirtovero on suurempi kuin asunto-osaketta ostaessa, joten otimme nyt kaiken hyödyn kerralla.

Asunnon arvo luonnollisesti heittelee ajan kanssa, mutta ajattelin merkata sen sillä hinnalla, jonka itse maksoimme, kunnes talo joskus hamassa tulevaisuudessa myydään. Jos arvo laskee, niin ehkä edes inflaatio pitää huolen, että lukema pysyy suunnilleen samana. Tavoite toki on pitää niin hyvä huoli talosta, että se kelpaa sitten seuraavallekin. Sitten joskus. Jos nyt muutama vuosikymmen siellä viihdyttäisi. Mutta koska ajattelen asunnon arvon olevan tismalleen sama kuin kauppahintakin, ei nettovarallisuudessa tapahtunut tämän osalta mitään muutosta, eli plus miinus nolla on tilanne kesäkuussa sen suhteen. Kaikkea muita mahdollisia kuluja asunnon ostoon on kyllä sitten liittynyt ihan lainhuutotodistuksista lähtien.

Kesäkuu 2022

Suluissa muutos edelliseen kuukauteen nähden.

Käteinen: 35 761 € (+12 142 €) (sisältää käyttötilin, S-tilin, fyysisen käteisjemman ja säästötilin)

Salkku: 16 846 € (-326 €) (rahastoja ja osakkeita)

ASP-tili: 21 109 €

Asunnon arvo: 97 500 €

Velat: -97 500 €

Yhteensä: 73 716 €

Viime kuussa olin näköjään unohtanut laskea toukokuun kokonaisnettovarallisuuden, mutta se oli siis 61 900 euroa. Kesäkuussa nettovarallisuus oli 73 716 euroa, joten muutosta positiiviseen suntaan on tullut 11 816 euroa. Mutta kuten jo mainitsin, itseäni en voi tässä asiassa taputella olkapäälle, sillä olen lähinnä keskittynyt tuhlaamaan rahaa (lue: maksamaan veroja ja talon hankkimiseen liittyviä pakollisia maksuja).

Tulot ja menot

Kesäkuu oli poikkeuksellinen niin tulojen kuin menojenkin osalta, joten kovin vertailukelpoista dataa ei ole luvassa. Katsotaan sitten syksyllä, millaisiin uomiin menot asettuvat.  

Tulot 

Nettopalkka: 2 480 €

Mökin myynti: 14 500 €

Yhteensä: 16 980 €

Menot

Asuminen 785,00 €
Ruoka 459,31 €
Auto ja julkinen liikenne 188,14 €
Puhelin ja netti 36,90 €
Ravintolat 90,08 €
Baarit ja huvitukset 134,48 €
Terveys 20,90 €
Muut 2001,04 €
Yhteensä 3716,02 €

En valittaisi, jos joka kuukausi tulot näyttäisivät tuolta, mutta valitettavasti minulla ei ole enää enempää kesämökkejä takataskussani. Ilman mökkikauppoja kuukausi olisi ollut aika rumasti miinuksella. Persnettoa olisi tullut reilusti yli tonni, pääsyyllisenä perintöverot. Myöhemmin on luvassa vielä lisää veroja, kunhan vielä selviäisi kuinka paljon, mutta voiton puolella aletaan tässä savotassa jo olla. Vinkkinä teille, jotka olette jossain kuolinpesässä osakkaana: älkää jättäkö kuolinpesää roikkumaan kymmeniksi vuosiksi ja sitten kuolko itse. Verovirkailijoillakin menee aivot solmuun, kun näitä asioita selvittelee. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sanaisen arkun tyhjennyspiste

Kuukausikatsaus 03/2024 - Vauva-arkea (ja -juhlaakin)

Kevätsää lämmittää. Ei pitäisi valittaa, mutta taas perinteisesti ei ole taas mitään tietoa, miten ulos tulisi pukeutua. Jos on omien vaatte...