sunnuntai 5. tammikuuta 2025

Uudenvuodenlupaukset 2024 ja 2025

Vuodenvaihteessa on ollut tapana lupailla kaikenlaista. Menestys on ollut vaihtelevaa, mutta pitäähän sitä olla tavoitteita, joita kohti pyrkiä. Lupaukset on myös helpompi pitää, jos ne on kirjoitettuna blogiin kaiken kansan nähtäville, eivätkä ne ole vain omien harmaiden aivosolujen kätköissä. 

Vaikka siis paransin onnistumisen mahdollisuuksia julkaisemalla tavoitteet, meni viime vuosi aika lailla penkin alle. 

Muistutettakoon kaikkia, että kirjoitin viime vuonna: "Siinä missä viime vuonna minulla oli pari tavoitetta mentaliteetilla "herran haltuun", tänä vuonna oikeastaan kaikki menee tähän kategoriaan, sillä vauva on nyt iso osa arkea ja on mahdotonta ennustaa, miten vaativa persoona hänestä vielä kuoriutuu ja miten ensikertalaisvanhemmat handlaavat uuden arjen ja sen tuomat haasteet. Oikeastaan ainoa tavoite, jonka tälle vuodelle tarvitsisin pysyäkseni kiireisenä, olisi pitää tuo pieni ihmisen alku hengissä."

Lapsi on hengissä, joten tämä tavoite on saavutettu puhtain paperein! 

Mutta katsotaan nyt sitten niitä muita. 

Tavoitteet 2024

 

1. Lisää salkkuun 4000 euroa omaa pääomaa

Tämä onnistui, vaikka alunperin tavoite oli asetettu sillä ajatuksella, että palaisin töihin jo aiemmin. Rykäisin kuitenkin loppuvuonna salkkuun vähän täytettä, koska mahdollisuus oli, ja pitihän nyt joku tavoite sentään saavuttaa.

2. Päivitä CV ja hae vähintään yhtä työpaikkaa

Hah. Päivitin LinkedIn-profiilini joulukuun viimeisellä viikolla ja se siitä. Työpaikallani menee tällä hetkellä paremmin, eikä väkeä ole enää lomautettuna, joten akuutti tarve katsella muita työpaikkoja on väistynyt. Viihdyn myös nykyisessä työssäni tällä hetkellä erinomaisesti, joten en jaksa metsästää uutta työpaikkaa pelkästään paremman palkan takia. 

3. Osta uusi ulko-ovi ja pönttöuuni

Ulko-ovi on paikallaan, pönttöuunin hankinta vaiheessa. Tällä hetkellä on menossa kilpailutus siitä, kuka vahvistaa lattian, ettei tuleva uuni tipahda kellariin. Jos olisimme olleet vähän aktiivisempia, olisi tämäkin projekti jo pidemmällä, mutta kesällä on vaikea ajatella talon lämmittämistä. Puolikas onnistuminen tämä kuitenkin oli.

4. Side hustle

Täysi pannukakku. Aikaa ei vain ollut alkuvuoden jälkeen, ja jos olikin, en osannut asennoitua siihen niin, että olisin saanut tehtyä jotain pitkäjänteistä. Olen itse vauvan päiväunien ajan jonkinlaisessa hälytystilassa, että milloin sängystä alkaa kuulua kitinä, ja silloin johonkin asiaan keskittyminen täysillä on vaikeaa. Katsotaan uudestaan, kun mukelo on vähän itsenäisempi, eikä kaipaa hereillä ollessaan kokoaikaista viihdyttäjää.

Tavoitteista tuli saavutettua siis 1,5/4. Aikamoinen pohjanoteeraus, mutta vauvavuosi on hyvä tekosyy. 

Tavoitteet 2025

 

1. Lisää salkkuun vähintään 6 000 euroa omaa pääomaa

Aiemmin tavoitteenani on ollut lisätä salkkuun aina 1 000 e/kk, mutta sen verran isoja rahareikiä on tulossa remonttirintamalla, että pakko puolittaa tuo tavoite ainakin toistaiseksi. Tällä hetkellä suunnitelmissa on käyttää/säästää 500 e/kk kodin parannuksiin ja kaikki mitä jää sen ja normimenojen yli, menee salkkuun.

2. Aloita joku vapaa-ajan koodausprojekti

Viime vuoden sidehustle-tavoite meni metsään, joten lähestytään itsensä kehittämistä toiselta kantilta ja yritetään parantaa ammatillista osaamista. Vuorokauteen tuskin ilmestyy mainittavia määriä lisätunteja, joten mitään kovin massiivista projektia tuskin kannattaa alkaa työstämään, mutta jotain aion saada ainakin aloitettua. 

3. Harrasta liikuntaliikuntaa vähintään kerran viikossa

Hyötyliikuntaa tulee työmatkoista ja pihalla puuhailusta, mutta kovin hengästyttäviä nämä aktiviteetit eivät ole. Kesällä juoksuharrastus pääsi hyvään vauhtiin, mutta syksyllä sairastin neljä(4) eri flunssaa, mikä hidasti menoa siihen malliin, etten saanut enää rutiinista uudelleen kiinni. Onneksi on uusi vuosi ja uusi reippaampi minä! Jumppa alkaa taas kohta, jolloin tämä viikon liikuntatavoite tulee automaattisesti suoritetuksi, mutta sitä odotellessa ja sen jälkeen pitää keksiä vielä jotain muuta. Juoksemista en oikein viitsi talvella harrastaa, mutta hiihtämään voisi ehkä jo päästä.

4. Arkena sänkyyn viimeistään klo 23. 

Aikaisemminkin olisi hyvä mennä, sillä kello soi useimmiten klo 6.30, mutta jotenkin nukkumaanmeno vain aina venähtää, kun illasta on aina sitä kuuluisaa "omaa aikaa". Yllättävän vähillä unilla on kyllä viime aikoina selvinnyt, mutta se voi osaltaan johtua vielä imetyksen aiheuttamista hormoneista. Imetyksen lopettaminen tulee varmaan joskus lähiaikoina ajankohtaiseksi, joten voi olla, että kohta on töissä aika töttöröö, jos samaan malliin jatkaa.

Remonteista en lupaa mitään, koska voi olla että vuosi menee lähinnä sotakassaa kerätessä. Tarkoitus olisi kaivaa salaojat ja tehdä aika mittava kylppäri-/kellariremontti, mikä ei varmastikaan kovin halvaksi tule.

Että sellaisia. Viime vuonna kaikki tavoitteet olivat vähän sellaisia "tapahtuu jos tapahtuu" -tavoitteita, mutta tänä vuonna kaikki pitäisi olla tehtävissä. Pitää vielä miettiä, miten seuraan kahden viimeisen tavoitteen toteutumista, ettei tarvitse vuoden päästä mutuilla, että mitenkäs se nyt menikään, mutta kyllä näillä alkuun pääsee. 

Oletteko te, hyvät lukijat, tehneet minkäänlaisia lupauksia tälle vuodelle?

perjantai 3. tammikuuta 2025

Vuoden 2024 tulot ja menot

Vuonna 2024 tulot olivat poikkeuksellisen matalat mutta menot poikkeuksellisen korkeat. Osan vuodesta ehdin saada palkkaa, mutta pitkään olin myös pelkkien vanhempainrahojen varassa. Alunperin tarkoitus oli palata töihin joskus elokuussa, mutta sitten olinkin kotona hieman pidempään, koska onhan vauvan kanssa kotona oleminen melko ainutlaatuinen tilaisuus. Nykyään ei voi ottaa edes vuorotteluvapaata, joten sapattivapaa työelämästä ei ole kovin helppo järjestää. 

Tämän päätöksen seurauksena rahaa tuli 28 723 euroa ja meni 30 259 euroa. Tulojen ja menojen suhde olikin siis negatiivinen noin 1500 euron verran. 

Suurin yksittäinen syyllinen oli auto, joka maksoi noin 9500 euroa, mutta oman lusikkansa soppaan heittivät myös oven vaihto sekä termostaattien ja raitisilmaventtiilien asennus.  

Vuoden keskiarvo on aika korkea edellä mainittujen investointien takia, mutta jos nämä otetaan laskuista pois, vuoden kulutus putoaa reiluun 17 000 euroon ja keskiarvo 1400 euroon. Ihan hyvä taso peruskulutukselle mielestäni, mutta toki pientä viilattavaa vielä olisi. 

Asuntolainan korko on vielä aika korkea, ja kilpailutus olisi hyvä tehdä mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, sillä korontarkistukseen on vielä puolisen vuotta aikaa. Maksan asuntolainaan liittyen myös kuukausittain takaisinmaksuturvaa, joka kattaa vakavan sairauden tai työttömyyden, mutta tästä vakuutuksesta ajattelin luopua, kun säästöt ja sijoitukset ylittävät jäljellä olevan asuntolainan määrän. Tässä on taka-ajatuksena se, että jos vaikka kuolla kupsahdan ennen aikojani, mies ei joudu ongelmiin asuntolainan puolikkaani kanssa. Risteymäkohtaan on noin 5k matkaa, joten pitkään ei tarvitse toivottavasti tätä vakuutusta enää katsella. 

Edellisenä vuonna kuukausittainen kulutus oli ollut noin 1600 euroa, joten alaspäin on tultu ihan mukava määrä. Ehkä vauva on estänyt kaiken vähäisenkin humputtelun.

Yllätyksenä ei varmaan tule kenellekään, että eniten rahaa menee asumiseen. Seuraavana tulee autoilu, jos lasketaan auton osto, mutta jos ei, seuraavaksi isoin kategoria on ruoka ja päivittäistavarat. 

Vauvalle on pitänyt ostaa 150 euron edestä sellaisia asioita, jotka eivät hoidu perus kauppareissulla. Vielä ei siis päästä toteamaan, että lapset olisivat kalliita. Ruokakauppaankin on mennyt melkein 200 euroa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Sairaalassaoloajasta synnytyksen jälkeen tosin piti maksaa noin 250 euroa, mutta kerranhan se vain kirpaisee.

Ravintolaruokaa on tullut syötyä 300 euron edestä, mikä lienee ihan kohtuullinen summa. Edellisenä vuotena tämä oli tuplat. 

Harrastuksiin olen merkinnyt reilu 30 euroa, mikä on vähän surullista, mutta tätä selittää osin Epassin käyttö. 

Muuten kulutuksessa ei ole hirveästi mitään mainittavaa. Katsotaan, jatkanko vuonna 2025 samanlaisella humputtelemattomalla linjalla.


 

 


Vuosi 2024 pähkinänkuoressa

Tiivistettynä: viime vuosi oli taas hyvä vuosi. 

Vähemmän yllättäen vauva piti vanhempansa kiireisinä, ja muu elämä jäi vähän sivuun, mukaan lukien työelämä, mutta vuoden loppuun sain siitäkin taas pienen maistiaisen. 

Sijoitussalkku oli vuoden alussa kasvanut jo niin isoksi pojaksi, että sai kokeilla omia siipiään ja elää lähes koko vuoden oman onnensa nojassa. Salkku olikin reipas, ja nousi ihan itsekseen paljon suurempia summia kuin edellisenä vuonna, kun tuuttasin sinne rahaa minkä kerkesin. Olipahan pohjatyöt hoidettu. 

Katsotaanpas kvartaaleittain, mitä sitä onkaan tullut puuhattua. 

Q1

Vuosi alkoi vauvaan tutustumalla ja sisällä värjöttelyllä, koska pakkanen oli aivan kauhea. Olimme vielä pörssisähkön asiakkaita, ja tammikuun sähkölasku oli muikeat 800 euroa (Edeltävän vuoden tammikuussakin maksoimme jotain ihan poskettomia sähkölaskuja, kun meillä oli joku kolmen kuukauden välein päivittyvä sopimus, ja sen hinta oli noussut ihan sfääreihin. Katsotaan miten tänä vuonna käy, kun on järkihintaisempi määräaikainen soppari.).

Vuoden alkua varjosti sähkön lisäksi myös auton kenkkuilu, ja kun sähköt seuraavan kerran sammuivat, päätin, että nyt ne sammuivat lopullisesti, ja myin auton pois.

Salkku nousi kohisten ilman minkäänlaisia omia panostuksia. Korkoa korolle toimii siis jo vähän pienemmilläkin summilla. 

Ristiäisetkin saatiin pidettyä vauvan vastusteluista huolimatta. 

Q2

Köyhdyin 10 000 euroa, mutta sain tilalle auton, joka ei jätä tien varteen muutaman kuukauden välein.

Vauva oli äärimmäisen kova syömään, ja kasvoi kohisten, minkä seurauksena äidillä oli kauhea kalorivaje mutta lihaskuntotreeni nousujohteista. Paino taisi laskea alimpaan lukemaan koko aikuisikänäni. Syömisen lisäksi vauva keskittyi hulinoimaan, eikä päiväunista tai öistä meinannut tulla mitään. Oli vähän rankka vaihe, mutta samalla todella kiinnostava, kun vauvan aktiivisuus lisääntyi ja uusia taitoja karttui. Vauva sai myös oman arvo-osuustilinsä, jonne toisen mummun kuukausittain lahjoittamat rahat päätyvät. Myös kaikki muut rahalahjat tulevat kokemaan saman kohtalon, ainakin kunnes lapsi osaa alkaa sanoa vastaan. 

Salkku teki kvartaalin alussa pienen kyykkäyksen, mutta jatkoi sitten taas kohti koillista, edelleen ilman omia panostuksia. 

Q3

Pientä remontoinnin tapaista oli ilmassa. Vaihdatimme ulko-oven ja tilasimme patterien termostaatit, plus muutaman raitisilmaventtiilin asennuksen. Maalasin myös pihakiikun ja otin yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan uuden tulisijan hankkimisen merkeissä.

Asuntolainan korko tarkistettiin. Kovin paljoa euribor ei ollut ehtinyt tippua, mutta jotain apuja siitä kuitenkin tuli.  

Salkku jatkoi totutun positiivisella linjallaan edelleen, ja sain myös pienen yllätysperinnön isosedältäni, noin tuhat euroa.

Vauvalle aloitettiin heti unikoulu, kun ikä sen salli, ja yöt rauhoittuivat lähes välittömästi. Ah, autuutta.

Q4 

Flunssia oli vaikka muille jakaa, ja tulihan se koronakin sieltä vihdoin. Ehdin käydä töissä puolitoista viikkoa ennen kuin mokoma iski. Kvartaalille osui siis töihin paluu, ja suorastaan hämmennyin, miten mukavaa töissä oli pitkästä aikaa käydä. Virkistävää puhua välillä muille aikuisille ihmisille muustakin kuin syömisestä ja kakkaamisesta. 

Pääsin lopultakin tekemään vähän lisäyksiä salkkuun, raukkaparka kun oli koko vuoden saanut pärjätä ihan yksin. Hyvin oli toki suoriutunut, eipä sillä. 

Vauva täytti vuoden ja sai ylennyksen taaperoksi. Vauvavuosi on virallisesti ohi. Haikeaa on!

Nettovarallisuuden kasvu

Nettovarallisuuteni kasvoi tänä vuonna 8 500 euroa. Ei nyt mikään megaonnistuminen, mutta ihan kohtuullinen suoritus, kun ottaa huomioon, että olin ison osan vuodesta äitiyslomalla. Autokin piti ostaa ja pientä remppaa teettää, enkä kumpaakaan ole merkinnyt varallisuuden nousuksi mihinkään.

Suurimmat suosionosoitukset täytyy osoittaa pörssikursseille, sillä salkkuni nousi vuoden aikana 12 482 euroa. Omaa pääomaa tuosta on 4 000 euroa, joten aika hyvin salkku sai pidettyä huolen itsestään. Nyt kun vain voisin lopettaa jossittelun, millaisia lukemia nyt katseltaisiin, jos olisin saanut palkkaa ja sijoittanut normaalisti.

Osinkoja tuli 308 euroa ennen veroja. 57 euroa enemmän kuin viime vuonna. Jei!

Lopuksi

Taloudellisesti vuosi oli vähän antiklimaattinen nettovarallisuuden heikon nousun vuoksi, mutta toisaalta pakko kyllä ihmetellä, miten salkku on kasvanut näin hyvin, vaikka omat panostukset ovat olleet pienenlaiset. 

Muuta elämää hallitsi vauvavuosi, ja olihan se kyllä ainutlaatuinen kokemus, joka meni samaan aikaan sekä hurjan hitaasti että nopeasti. 

Ensi vuonna luvassa on käteiskassan kartuttamista remontointia varten mutta myös salkun kasvatusta, joten toivotaan, että ensi vuonna nähdään nettovarallisuuden kasvussa vähän isompi pomppu.

keskiviikko 1. tammikuuta 2025

Kuukausikatsaus 12/2024 - Joulurauhaa

Olipas rauhallinen joulukuu. Firman pikkujoulut olivat perinteisesti keskellä viikkoa, joten mitään jättimäisiä megabileitä ei nähty. Isojoulukin meni rennosti pienellä porukalla, ja keskityttiin lähinnä ihastelemaan, mitä perheen pienin on mieltä pakettien aukomisesta ja jouluruuista. Tykkäsi kyllä molemmista. Perinteisesti lahjapaperit kiinnostivat enemmän kuin itse lahjat, ja nekin olisi tietysti pitänyt saada syödä. 

Töissä viihdyin joulukuussa edelleen mainiosti, mutta ihan mukavaa olla nyt pari viikkoa lomalla. Katsotaan, olenko edelleen yhtä innokas työmyyrä loppiaisen jälkeen, kun palaan koneen ääreen.

Nettovarallisuus

Olin koko kuun vähän pessimistinen, nouseeko nettovarallisuus ollenkaan joulukuussa, kun seurailin salkun kehitystä, mutta kyllä sitä vain kokonaisuutena plussan puolelle tukevasti ponnistettiin. Lisäsin salkkuun tonnin, mutta plussalla ollaan silti vain 400 euroa, mikä kertonee kuukaudesta jotain.

Joulukuu 2024

Suluissa muutos edelliseen kuukauteen nähden.


Varallisuus

Käteinen: 12 098 € (-249 €)

Salkku: 66 885 € (+409 €)

Asunnon arvo (oma puolikas): 97 500 €


Velat

Asuntolaina: 81 323 € (-297 €)


Yhteensä: 95 160 € (+457 €)


Välitavoitteet

Nämä ovat salkun välietappeja, eli hahmotelmia siitä, millaisia kustannuksia salkku jo nykyisellään voisi kattaa tästä iäisyyteen. Luvut perustuvat neljän prosentin sääntöön, eli vuosittainen kulu kerrotaan 25:llä tai kuukausittainen 300:lla. 

56 000 - Sähkö

3 250 - Ajoneuvovero

1 250 - Webaston kauko-ohjaus

3 375 - Kiinteistövero

1 500 - Jäteastian tyhjennys

1 510 / 7 500 - Vesi ja jätevesi

66 885 /  72 875  - Yhteensä

Nyt työn alla on vesi- ja jätevesimaksut, joihin menee tällä hetkellä noin 25 euroa kuukaudessa.

Tulot ja menot

Tulot

Palkka2 948,93 €
Saatavia36,50 €
Muut4,30 €
Yhteensä2 989,73 €

Menot 

Asuminen965,45 €
Ruoka ja päivittäistavara521,87 €
Auto ja julkinen liikenne0,00 €
Puhelin ja netti45,36 €
Terveys0,00 €
Ravintolat35,40 €
Baarit ja huvitukset97,71 €
Harrastukset0,00 €
Muut1,20 €
Yhteensä1 666,99 €

Kuluvan vuoden keskiarvo: 2 521,54 €

No niin, ihan mukavaan lukemaan tuo koko vuoden keskiarvo sitten lopulta asettui, vaikka vuoteen mahtui joitain isompiakin menoeriä. 
 
Sellainen mukava ylläri on tulopuolella, että bruttopalkkani on näköjään noussut lähes satasella. Oli jo viime kuussa, mutta ajattelin mukavien lukemien johtuvan lähinnä alhaisesta veroprosentista. Kannattaa näköjään silloin tällöin katsoa tilinauhaakin.

Asumiskulut ovat korkeahkot, koska siellä on taas viime kuukauden lainanlyhennys mutkistamassa tilastoja, minkä lisäksi sähkön siirrosta tuli lasku eikä sähkö itsessäänkään ole tähän vuodenaikaan ilmaista.
 
Ruokakaluissa näkyy ehkä joulu jonkin verran, ja lisäksi siirsin hyvissä ajoin ruokatilille rahaa ensi kuuta varten. Työpaikkaruokailuakin tuli harrastettua muutamaan otteeseen. Muuten olen syönyt kiltisti eväitä.
 
Netin hinta nousi pari euroa, puhelinliittymän laski. Tilanne pitäisi siis olla aika plusmiinus nolla ensi kuusta lähtien. Olin kyllä positiivisesti yllättynyt tuosta puhelinliittymämyyjän tarjouksesta, kun tuntuu, että hinta on vain noussut prosentuaalisesti ihan älytöntä vauhtia viime vuodet. Välillä päästään näköjään sentään alaspäinkin.

Huvituksissa on Spotify, muutama drinkki pikkujoulujen jatkoilta ja erään roolipelin Kickstarteriin osallistuminen.

Tulot olivat 2 989,73 euroa ja menot 1 666,99 euroa, joten erotukseksi saadaan 1 322,74 euroa. Ei huono ollenkaan, ehei, vaikka menot aika korkeat olivatkin. Nautitaan vielä hetki tästä veroprosentista, sillä kohta koittaa taas paluu arkeen.

Tammikuu on perinteisesti ollut isojen laskujen aikaa, ja luulenpa että tämä vuosi ei ole poikkeus. Vielä on mysteeri millainen perikato odottaa, mutta fiilistellään nyt vuoden vaihtumista ja jälleen kerran puhtaalta pöydältä aloittamista. 

PS. Tammikuuta ja uutta vuotta on ehtinyt kulua vasta vajaa tunti. Taitaa olla ennätys miten nopeasti saan edellisen kuun katsauksen eetteriin.

Uudenvuodenlupaukset 2024 ja 2025

Vuodenvaihteessa on ollut tapana lupailla kaikenlaista. Menestys on ollut vaihtelevaa, mutta pitäähän sitä olla tavoitteita, joita kohti pyr...