torstai 27. heinäkuuta 2023

Menojalka vipattaa

Ei, en ole käynyt villisti bilettämässä, vaan kirjaillut menoja exceliin. On kai se tämäkin tapa käyttää lomautuksensa.

Tapa jolla merkkaan menot kuukausikatsaukseen on kaukana järkevästä, koska mukana on myös miehen osuuksia vähän joka asiasta. Mutta mukana ei ole kaikki, mitä mies maksaa, joten katsauksesta ei saa hyvää kuvaa edes koko talouden kuluista. En siis edes tiedä, mikä virka kyseisellä seurannalla on, mutta ehkä se antaa vähän osviittaa, mitkä ovat suurimmat menoerät. Päätin nyt kuitenkin ottaa itseäni niskasta kiinni ja lopultakin selvittää, mikä on oikeasti oma osuuteni taloutemme kuluista, sillä nuo miehen osuudet hämäävät noissa laskelmissa niin paljon, että todellisen tilanteen hahmottaminen on vähintäänkin haastavaa.

Päätin ottaa mukaan vain viimeiset puoli vuotta, eli vuoden alusta, sillä aiemmat menot eivät ole kovin vertailukelpoisia. Talon hankinnasta tuli paljon ylimääräisiä kuluja, jotka eivät enää toistu, ja sitä ennen asuimme vuokralla. Vuoden alusta menot ovat jo aikalailla vakiintuneet.

Tulos oli silti yllätys. Eikä hyvä sellainen. 

Olin ajatellut, että kuukausittainen keskiarvo olisi 1500 euron kieppeillä, kun ottaa huomioon, että muutaman kerran vuodessa tulee joitain isoja laskuja, jotka nostavat keskiarvoa. No ihan pikkuisen meni arvio pieleen, ja viimeisen puolen vuoden ajalta keskiarvo on ollut hulppeat 1936 euroa

Mitäs tuohon nyt sitten sanoisi? Ihan hyvä, etten ole jättänyt kuluseurantaa pois, vaikka mieli on monta kertaa tehnyt, niin pystyi tämänkin laskemaan. Yksittäiset isot laskut nostavatkin myös keskiarvoa isosti. Kuka olisi uskonut?

Tästä seuraa muutama pulma:

1) Työttömyystuki näin lomautettuna on noin 1500 euroa nettona kuussa. Nokkelimmat hoksaavatkin, että tämä on vähemmän kuin 1936 euroa. Ei hyvä.

2) Vanhempainraha tulee olemaan vähän mysteeri, koska en tiedä, olenko miten pitkään vielä lomautettuna tai näytetäänkö jossain vaiheessa jopa ovea. Pahimman skenaarion mukaan, eli jos olenkin työttömyystuella äitiyslomaan asti, Kelan laskuri näyttää nettona ensin 2185 €/kk (aluksi saa korotettua tukea) ja sitten 1699 €/kk. Ensimmäinen hyvä, toinen ei.

3) Olen ajatellut, että töissä ollessani sijoitettavaksi irtoaisi kuukaudessa noin tonnin verran käteistä jokaisesta palkasta. Palkasta jää käteen kuukausittain suunnilleen 2500 euroa, joten eihän näillä kuluilla tuhat euroa ole millään lailla mahdollinen tavoite. En vain ole aiemmin huomannut tätä, koska menossa on ollut käyttötilin tyhjennys, eli olen kuukausittain laittanut menemään sijoituksiin aika paljon enemmän kuin sen tonnin. Kun olen päässyt tavoitteeseeni, eli että käyttötilillä on jatkuvasti noin pari tuhatta euroa, tonnin sijoittaminen kuukaudessa ei enää onnistu.

En kaivannut sangollista kylmää vettä niskaani vaikka tänään on lämmin päivä ollutkin. 

Mutta ainakin se herätteli vähän. Ongelmat on tehty ratkaistaviksi, joten pitää nyt vähän pohtia tilannetta uusiksi ja katsoa, millaisia muutoksia talouteen voisi tehdä. Kuukausikatsaukseen voisi myös ottaa mukaan seurannan, jossa katsotaan, miten tuo menojen keskiarvo kehittyy, ja saanko sitä painettua alas. Lisähaastetta tähän urakkaan tuo se, että tässä kuussa oli asuntolainan korontarkistuspäivä, eli on mahdollista, että menot vain lisääntyvät, mutta pitää nyt tehdä pientä analyysia, onko muualla karsittavaa.

2 kommenttia:

  1. Se on ihmeellinen asia miten omat menot arvioi aina alakanttiin ja kulujen seurannalla saattaakin hämmästyä miten paljon sitä rahaa meneekään. Toivottavasti löydät helposti karsittavia menoja 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näinpä, tuli huomattua kantapään kautta, että ei mutuarvio ihan riittänyt :D Täysin itsestään selviä karsittavia ei tule salamana mieleen, mutta eiköhän tässä jotain keksitä ;)

      Poista

Sanaisen arkun tyhjennyspiste

Kuukausikatsaus 04/2024 - Bröm

Olen taas autoileva ihminen. Onpa mukavaa lähteä liikenteeseen niin, ettei tarvitse pelätä, että auto sammuttaa yks kaks kaikki sähkölaittee...