tiistai 10. tammikuuta 2023

Kohti ääretöntä ja sen yli - tavoitteet vuodelle 2023

Tammikuu etenee kovaa vauhtia, ja vielä yksi vuodenvaihteen postaus pitäisi saada eetteriin, ennen kuin on hävyttömän myöhäistä. Perinteisestihän uuden vuoden lupaukset on tähän mennessä jo petetty, mutta koska olen tällä lailla hitaan puoleinen, niin en ole ehtinyt vielä niitä edes tekemään. Mutta ehtiihän sitä myöhemminkin, sillä loppujen lopuksi olen kuitenkin aika hyvä pitämään uuden vuoden lupauksia. 

Ihan tosi! Salaisuus on pitää lupaukset pieninä ja konkreettisina. Toissa vuonna en tehnyt mitään muuta lupausta kuin langata hampaat joka toinen päivä. Onnistuin ja tein näin koko vuoden. Tapa sitten kyllä jäi joskus seuraavan vuoden puolella. Olisi luullut, että vuoden kun tekee jotain asiaa, niin se olisi tarpeeksi pitkä aika ujuttaa joku juttu osaksi rutiinia, mutta ei sitten näköjään. Pahus, ehkä tämä hitaus vaikuttaa myös siihen, miten nopeasti jokin asia juurtuu oikeasti tavaksi. Pitäisiköhän ottaa lankaustavoite tänä vuonna uusiksi? Mutta joka tapauksessa todistettavasti pystyn pitämään kiinni jostain päättämästäni asiasta vuoden ajan (vuosi Duolingoakin lähenee).

Sen enempää löpisemättä mennäänpä niihin tavoitteisiin. 

Tavoitteet vuodelle 2023


1. Käyttötilin vajuttaminen noin 2 000 euroon. 

Varsinkin  pari viimeistä kuukautta olen saanut pienennettyä käyttötilini saldoa ihan kiitettävästi, enkä ole edes tuhlannut kaikkea, vaan lähinnä siirtänyt salkkuun (tai maksellut laskuja), mutta tili on kuitenkin edelleen sen verran täynnä, ettei tuollaisissa summissa ole mitään järkeä. Suunnitelma onkin, että vuoden aikana päästäisiin tilanteeseen, jossa käyttötilillä olisi ainoastaan noin 2 000 euroa. Tällä hetkellähän tilillä komeilee edelleen lähes 15 000 euroa, joten kyllä jonkin aikaa saa niille vielä uutta kotia etsiä. Kohteena tulee olemaan joko sijoitussalkku tai kodin seinät, tämä on vielä auki, mutta joka tapauksessa tili saa tyhjetä. Bank Norwegianissa oleva kymppitonnin puskuri saa riittää mielenrauhan säilyttämiseen. Saa sitten nähdä, miten rauhassa mieli oikeasti on, kun tuohon tilanteeseen päästään, koska olen tuollaisia isompia lukuja hetken aikaa jo saanut käyttötilillä ihastella. Mutta kaikkeen tottuu. Kai.

Tili siis tyhjäksi. Pitäisi onnistua kaikilta. Tavoitteen vaikeusaste 1/5. 

2. Sijoitusten arvo 50 000 euroa. 

Tässä kun postausta kirjoittelen, niin salkun arvo on 31 905 euroa. Vajaa parikymmentä tuhatta pitäisi saada siis kasvua aikaan, jotta tuohon 50k-tavoitteeseen pääsisi. Viime vuoden aikana luku nousi 20 814 euroa, eikä pörssinoususta ollut kyllä apua tässä vaan lähinnä päinvastoin. Omaa pääomaa tuossa siis suunnilleen kaikki. Tämän perusteella tempun pitäisi onnistua myös tänä vuonna, mutta toki vain jos iso osa tuosta käyttötilini saldosta laitetaan salkkuun eikä seiniin. Tavoitteenani on, että joka kuukausi palkasta jäisi sijoitettavaksi tonni, mutta luonnollisesti tässä on paljon vaihtelua kuukausien välillä. Toisinaan tavoite täyttyy helposti, toisinaan ei käydä lähelläkään. Mutta jos ollaan optimistisia, että saisin palkasta aina tonnin riivittyä, niin siinä olisi vuodessa 12 000 kasassa. Kuutisen tuhatta euroa pitäisi siis tulla muualta. Tuon verran jää melko varmasti käyttötilin tyhjennysoperaatiosta, vaikka tekisikin remonttia, joten tavoitteeseen pääsy vaikuttaa melko varmalta. Paitsi jos mennään kunnon taantumaan tai pörssi muuten romahtaa, mutta sillepä ei oikein mitään voi. Ainakin yritän sen parikymmentä tuhatta omaa pääomaa lisätä salkkuun. 

Ei mahdoton, muttei helppokaan tavoite. Vaikeusaste 3/5.

Ekstratavoite: Tuplaa salkun koko siihen nähden, mitä se oli joulukuun lopussa. Tavoitelukema siis 57 696 euroa. Aika kinkkinen jo, 4/5.

Ekstraekstratavoite: Pyöristetään nyt saman tien 60 000 euroon. 5/5.

3. Lankaa hampaat joka toinen päivä.

Itse akti ei ole vaikea, mutta rutiinista kiinni pitäminen voi olla. Vaikeusaste 2/5.

4. Käytä kaikki työsuhde-edut.

Viime vuonna jäi monen sadan euron edestä hyvinvointietuja käyttämättä. Tänä vuonna otan itseäni niskasta kiinni ja vien sen hierojalle. Vaikea tavoite, ainakin 8/5.


Olisivatko nuo siinä? Kovin mahdottomasti tavoitteita tuskin kannattaa olla, ettei pääse unohtumaan, mitä sitä tulikaan luvanneeksi. Mutta onhan sitä noissakin tekemistä, varsinkin noissa ekstratavoitteissa. 

Asuntolainaa en lupaa lyhentää ylimääräistä, vaikka sekin voisi olla viisasta näiden korkojen kanssa. Katsotaan sitten, miten mieli muuttuu kesällä, kun korko tarkistetaan. 

Myöskään mitään palkankorotusta en ole jahtaamassa. Sellaista ei ole orgaanisesti luvassa ihan hetkeen, koska se tarkoittaisi myös vastuun laajenemista eksponentiaalisesti, eikä tämä suoranaisesti ainakaan vielä houkuttele. Indeksikorotus voi ehkä olla tulossa, mutta muutoin palkka tulee pysymään samoissa jonkin aikaa, ellen vaihda työpaikkaa. Kovin moni yritys tällä alueella ei tarjoa samasta työstä yhtä hyvää palkkaa, joten tuskin olen minnekään lähdössä. 

Kaikenlaista tekisi mieli lupailla, mutta eiköhän noilla neljällä tämä vuosi pärjätä.  


8 kommenttia:

 1. Hyvät tavoitteethan sieltä tuli. Ainakin kunnianhimoiset. Itellä vähän samaa ongelmaa kun käyttötilille tuppaa kertymään rahaa joka olisi hyvä saada töihin, mutta tykkään liikaa puskurin puskurista, vaikka on oikea puskuri vielä erikseen. Itsekin jokin aika sitten otin projektiksi tilin tyhjentämisen, kun vakiotyössä tulee ennalta tiedossa oleva summa rahaa joka kuukausi, niin ei sille oikeasti ole mitään tarvetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ainakin kunnianhimoiset todellakin, mutta nuo ekstratavoitteet ovat vähän sellaisia "herran haltuun" -tavoitteita, että toteutuvat jos toteutuvat.

   Nurinkurista, mutta pää sanoo että puskurin puskuri pitää olla, ettei ainakaan tarvitse puskuriin kajota :D Pääpuskurista tulee ehkä vähän liian koskematon ja pyhä. Pitää yrittää tilannetta korjata, mutta jonkin verran kuitenkin haluaa pitää käyttötilillä rahaa, ettei kaupassa tarvitse kulkea loppukuusta laskimen kanssa.

   Poista
  2. Juuri tästähän siinä on kyse :D Nuorena säästin joulu- ja syntymäpäiväkarkkeja yöpöydän laatikossa, ja olinkin saanut aika kookkaan karkkivaraston kerättyä. Kunneks kerran mietin että maistanpas yhden karkin kun teki mieli. Seuraavien päivien aikana tuhosin kaikki karkkisäästöt koska "otin sieltä eilen, niin ei näitä enää kannata säästää." Pelkään että puskurille käy samalla tavalla. Aina kun tekee kevein perustein noston niin seuraava nosto tulee tehtyä entistä herkemmin.

   Oikestihan 2 - 3 kk kulutusta vastaa summa on aivan riittävän puskurin puskuriksi, kun pahimmillaan oli tilanne että sillä olisi elänyt vuoden vaikka uutta rahaa ei tulisi ollenkaan. Välillä saanut käyttötilin saldon tavoitekokoon, mutta hiljalleen sinne on taas alkanut kertymään. Osittain siksi, että tuntuu pahalta nähdän tilin saldon kutistuva. Lisäksi tykkään kun on varaa tehdä "ylimääräisiä" sijoituksia, vaikka aivan yhtä hyvin voisin laittaa ne rahat Bank Norwegianin säästötilille 1,2% korolla ja tehdä sieltä ne osakeostot rahoilla, jotka on jo korvamerkitty sijoittamiseen.

   Poista
  3. Oho, siellä on tosiaan karkit vieneet pikkusormen sijasta koko käden. Toivotaan, ettei ihan samanlaisena heijastu puskuriin :D Jännä muuten vertailla näitä kahta asiaa, koska ainakaan itselläni ei lapsenakaan raha ole koskaan poltellut taskuissa, mutta karkit taas ei oo säilyny millään ja ne syötiin päivässä tai hyvällä tuurilla kahdessa.

   Itse olen ajatellut, että pääpuskurissa olisi se hätävara, jolla pitäisi jonkin aikaa pärjätä, jos rahaa ei tule mistään. Siellä on tällä hetkellä kivan pyöreä kymppitonni (tai no ei enää ihan pyöreä kun juuri tilittivät korot), jolla pitäisi pärjätä ainakin puoli vuotta jos paha tilanne tulee. Ja koska tuommoinen tasaluku tuntuu kivalta, niin ei tee mieli turhan päiten sieltä nostella, tai jos jonkin verran on pakko nostaa, niin pitää sitten ainakin mahdollisimman nopeasti päästä takaisin samaan tilanteeseen. Käyttötilillä voisi sitten olla sen verran rahaa, että kuukauden pärjää, mutta kuitenkin sellaisella marginaalilla, ettei tarvitse koko ajan tarkistaa, onko tilillä katetta.

   Mutta kyllähän se vähän sydäntä raastaa, kun katsoo miten käyttötilin saldo kutistuu, vaikka sen tyhjentämisen tietoisesti tekeekin. Omituinen on ihmismieli.

   Tuota muutaman kuukauden kulutusta vastaavaa puskuriahan suositellaan yleisesti ihmisille, mutta jos sinä ajattelet sen olevan puskurin puskuri, niin missä tilanteessa käyttäisit oikeaa puskuriasi?

   Poista
  4. Oikeaa puskuria käyttäisin kun auto menee rikki, totean ettei näin vanhaa kannata korjata joten päädyn ostamaan uuden (tai ainakin uudemman). Tai sitten vaikkapa talo vaatii yllättäen isomman remontin. Mikä tahansa yllättävä tapahtuma johon ei ole osannut varautua.

   Käyttötilin puskuri on sitten pieniin yllättäviin menoihin, kuten siihen että autoa pitää huoltaa, ostaa uusi kodinkone tms. normaaliin elämään kuuluvat menot jotka ovat vain ajan kysymys. Tiedän että vakuutusmaksut tulevat kerran vuodessa, mutta silti joka kevät yllätyn siitäkin että nytkö taas?

   Oikea puskuri on tällä hetkellä 5 000€ ja olen lopettanut sen kuukausittaisen kasvattamisen. Meillä on projektina autotallin rakennuttaminen, joten sen takia tuo puskuri jäi tuohon kokoluokkaan. Kunhan autotalli on valmis niin mielelläni tuon ainakin tuplaisi. Ajattelen että oikea puskuri saisi olla sellainen että sillä pärjää noin vuoden jos oikein pihistelee.

   Poista
  5. Itse asiassa ostin itsekin reilu vuosi sitten auton säästötilillä olleilla rahoilla, ja onhan se kyllä luksusta, kun tuollaisen ostoksen voi tehdä käteisellä, eikä tarvitse ottaa lainaa sitä varten. Säästötilin paikkaaminen toki kehtuuttaa hieman, mutta ainakaan siitä hauskuudesta ei tarvitse maksaa korkoja.

   Viiden tonnin puskuri riittää melko varmasti useimpiin hätätilanteisiin, mutta tuntuuhan se varsinkin omakotitaloasujana turvallisemmalta, kun on isompi turvamarginaali, jos jotain isompaa sattuukin. Ja jos ihan todella huonosti käy, niin ainahan on sijoitukset mihin kajota, vaikka sitä viimeiseen asti välttääkin.

   Poista
  6. Juuri tuota lainan ottamista autoon tms. yritän välttää. Nämä on näitä first world problems kun minulla ei missään vaiheessa ole käynyt mielessäkään, että onhan siellä ne sijoitukset sitten kaikkein pahimman päivän varalle :D

   Pienistä asioista saa oikeita ongelmia, kun tiedän että meidän taloudessa raha-asiat on hoidettu varmanpäälle. Lainaa hakiessa yhden pankin virkailija totesi että jos kaikki hoitaisivat raha-asiansa niin kuin te, mun työ olisi paljon helpompaa. Tuolloin asunnon 10% minimikäteisvaatimuksesta oli kasassa muistaakseni 20 - 30% sekä osakesalkku ja säästötili, joita ei ollut ajatuskaan käyttää asuntoon.

   Poista
  7. Kieltämättä sijoitukset tuntuvat suurimman osan ajasta siltä, että ei ne ole mitään "oikeaa rahaa", jota voisi käyttää :D Ne vain ovat siellä.

   Ja totta puhut, että oikeasti nämä ongelmat ovat loppujen lopuksi melko pieniä, ja meillä molemmilla on taloudellinen tila oikeastaan aika erinomainen, vaikka ainakin itsestä tuntuu, että on vielä ihan alkutekijöissä sijoitusuralla, eikä mikään riitä. Moni olisi ikionnellinen jo siitä, että olisi rahaa sekä käyttö- että säästötilillä. Perspektiivi vaan tuppaa hämärtymään, kun vatvoo näitä asioita tarpeeksi ja seuraa ihmisiä, joilla salkun koko mitataan sadoissa tuhansissa tai miljoonissa.

   Poista

Sanaisen arkun tyhjennyspiste

Uusi tavoiteseuranta

Olen tässä viime aikoina lukenut taas jenkkiläisiä firetysblogeja, ja niin kutsuttu neljän prosentin sääntö vilahtelee teksteissä alituiseen...