lauantai 22. lokakuuta 2022

Maksan vuokraa itselleni

 Ja okei, pankille. 

Stressaaja sanoi hyvin viimeisimmässä postauksessaan, että asuntolainaa voi miettiä itselleen vuokranmaksuna. Tämä on ajatuksena erittäin lohdullinen, ja tuli juuri oikeaan aikaan, sillä viime päivinä on puhuttu paljon pientalojen arvon romahtamisesta. Ja mikäs me tässä juuri muutama kuukausi sitten ostettiinkaan? Aivan oikein. Omakotitalo.

Hinnat olivat mahdollisesti laskeneet jonkin verran jo siinä vaiheessa, mutta en usko, että ihan niin paljon kuin nyt, sillä sähkön hinnan noususta ei uutisoitu silloin vielä ihan samalla sykkeellä. Kaikilla oli liian kiire puida pääministerimme biletystä. Sen verran sähköstä tosin puhuttiin, että en suostunut edes harkitsemaan kohteita, joissa oli pelkkä suora sähkölämmitys. Tässä omassamme on sentään ilma-vesilämpöpumppu, joka vähän pelastaa tilannetta. 

En ole uskaltautunut asunnonvälityssivustoille katsomaan, millainen tarjonta ja hintataso on tällä hetkellä, joten olen vain uutisten varassa tässä asiassa, mutta ihan uskottavalta kuulostaa. Aion kyllä myös jatkaa tätä pään pitämistä pensaassa, koska tilanne ei suoraan sanottuna muuksi muutu, vaikka tutkisinkin, millaisilla hinnoilla vastaavia taloja myydään. Emme ole muuttamassa tästä ihan hetkeen. Muutenkin oma pitkän tähtäimen asunto kannattaa mielestäni jättää sijoitusajattelun ulkopuolelle, koska kyseessä on koti eikä sijoituskohde. Koti ei tuota rahaa, vaan se aiheuttaa kuluja. Paljon kuluja.

 Periaatteessa ei ole mitään väliä, mitä olemme tästä maksaneet, sillä aiomme olla tässä niin pitkään, että ajat ehtivät muuttua vielä moneen kertaan. Tiedä vaikka talolla olisi ikää siinä vaiheessa niin paljon, että purkuun menisi (siinä toinen uutinen, joka on aiheuttanut vähän hammasten kiristelyä, sillä kuulostaa, että tulevaisuudessa vanhoja taloja mieluummin puretaan kuin kunnostetaan). Tässä tapauksessa "sijoituksellamme" olisi arvoa tontin verran, ja tiedä vaikka purkukustannukset nollaisivat senkin. 

Mutta jos asiaa miettii siinä mielessä, että jos emme olisi ostaneet tätä taloa, asuisimme todennäköisesti edelleen vuokralla (kalliimmassa kuin entinen vielä kaiken kukkuraksi) ja maksaisimme vuokraa vähintään saman verran kuin nyt lainaa. Vaikka omistusasuntomme olisi nollan arvoinen siinä vaiheessa, kun talosta hankkiudumme eroon, tilanne on sama, kuin jos olisimme asuneet koko ajan vuokralla. Ainut ero on se, että vuokralla ollessamme tilanteesta hyötyisi ainakin vuokranantajamme, eikä se nyt tietenkään tällaisella suomalaisella mentaliteetilla käy laatuun, että jollain menee mukavasti. Arvottoman omistusasunnon kanssa kukaan ei hyödy. Win-win. Eiku...

Jos siis kaikki menee poskelleen, ja talosta ei saa myyntihetkellä mitään, voin ajatella, että olemme vain maksaneet vuokraa.

En nyt kuitenkaan ihan tosissani usko, että ihan nollille jäisimme talomme kanssa pitkänkään ajan kuluessa. Tarkoituksena on pitää talosta hyvä huoli, sillä tässä tulee toivottavasti ihan joku tovi vietettyä. Talon tämänhetkisestä oikeasta arvosta minulla ei ole mitään tietoa, sillä aion edelleen pysyä kaukana asunnonvälityssivustoista, mutta aion kuukausikatsauksissa raportoida edelleen asunnon hinnaksi saman hinnan, jolla sen ostimme, vaikka se ei välttämättä ihan totuudenmukainen olekaan. Ehkä viimeistään inflaatio tekee tehtävänsä, ja sen perusteella saamme tästä myydessämme saman euromäärän. 

PS. Olen asunut omillani jo noin kymmenen vuotta, mutta koskaan aiemmin mikään paikka ei ole tuntunut oikeasti kodilta, vaan kyseessä on aina ollut "kämppä". Vaikka olemme asuneet tässä vasta vähän aikaa, tuntuu luontevalta kutsua paikkaa jo kodiksi (ja okei, myönnetäään, olisi outoa kutsua kokonaista omakotitaloa kämpäksi).

8 kommenttia:

  1. Eipä sitä koskaan tiedä, miten sitten omallakin sivulauseella sitä saattaa vaikuttaa johonkin toiseen, kiva siis kuulla sen hyvästä vaikutuksesta. Mä olen kanssa sitä mieltä, että oma koti on paljon arvokkaampi sijoitus kuin mikään rahallinen juttu. Kun asuin vuokralla, niin se sieltä pääsy oli kyllä maailman suurin juttu. Helpotti omaa henkistä hyvinvointia tosi paljon. Pääsi paikkaan, jonne tuntee kuuluvansa. Vaikka ympäristönä se vuokrapaikka oli silleen semisiedettävä. Ei kaikkia asioita, kuten Kotia, rahalla saa eikä sinänsä rahalla pidä mitata. Tai no, voihan sitä rahalla mitata, mutta omaan ajatusmaailmaan se ei sovi. Joskus lukee niitä juttuja, että itse asuu jossain koirankopissa ja vuokraa kivoja sijoitusomistusasuntoja, jotta voi ostaa uuden sijoitusasunnon. Ja ehkä viiden vuoden sisällä suunnitelmissa muuttaa itsekin jonnekin mukavampaan. Itse nautin tästä lyhyestä elämästä enemmin tänään. Kuka sen tietää, tuleeko sitä viiden vuoden päästä olevaa aikaa ollenkaan.

    VastaaPoista
  2. Se on kyllä virkistävää, että vaikka raha-asioita päässään vatvoo vaikka miten paljon, niin sitten takavasemmalta tulee jonkun toisen suusta joku uusi ajatus, ja huomaa, että juuri tuolta kannalta en ole asiaa ajatellutkaan ja maailma avartuu taas vähän.

    Kovin moniin asioihin en rahallisesti panosta, mutta asumiseen kyllä. En toki missään luksuslukaalissa ole koskaan asunut, mutta ihan pienimpiin yksiöihin tai epäilyttävillä alueilla oleviin asuntoihin en ole halunnut koskea. Ymmärrän kyllä tietyllä tavalla myös noita mainitsemiasi koirankopissa asuvia asuntosijoittajia. Jos elämänvaihe on sellainen, että omaa "kunnollista" asuntoa ei halua vielä hankkia, niin sekin on ihan fine. Jos on vaikka sinkku ja haluaisi parisuhteen, niin siinä voi olla vaikea päättää minkäkokoinen asunto kannattaisi hommata. Ostaako pelkästään itselle mitoitettu asunto ja pistää se sitten heti myyntiin vai ostaa liian iso, jossa sitten saattaakin asustella pitkään yksin.

    VastaaPoista
  3. Me olemme myös miettineet, miten sähkönkulutusta voisi pienentää. Olemme myös harkinneet ilma-vesilämpöpumpun asennusta. Ei tosiaankaan kannata enää ostaa taloa, jossa on pelkkä sähkölämmitys, mutta se ei ole yleensä myöskään ympäristön kannalta kestävä vaihtoehto, ellei käytetä pelkästään uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä. https://www.tjj-tekniikka.com/ilma-vesilampopumppu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä voin ainakin viime talven perusteella suositella ilma-vesilämpöpumppua. Oli niin lauha talvi vielä, että ei kovin monia kertoja menty sellaisille pakkasille, jossa pumppu ei toimi. Vaikka sähkölaskun tullessa tietysti otti aina jonkin verran sydänalasta, niin suoran sähkölämmityksen kanssa olisi päätynyt suoraan päivystykseen. Aika äkkiä tuollainen varmaan maksaa itsensä takaisin, jos sattuu useampia kausia, kun sähkö on älyttömän kallista.

      Poista
  4. Jos asuu edullisesti vuokralla, voi rahallisesti jäädä jopa voitolle. Näin siis jos korot ja yhtiövastike ylittäisivät vuokran määrän. Asunnossa voi kyllä näkyä arvon nousua, mikä vaatii hyvän sijainnin, mikä nostaa hintaa eli korkoja. Lisäksi remontteihin käytetty raha harvoin menee saman suuruisena asunnon arvoon.

    Jatkuvasti puhutaan kuinka omistus asuja maksaa itselleen ja vuokralainen toiselle. Vaikka käytännössä jokaisen kannattaisi tehdä kotikaupunkinsa mukaiset laskelmat siitä, mikä lopulta on kannattavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tässä omassa kaupungissani ainakin omistaminen tulee halvemmaksi kuin vuokraaminen, jos vertaa siihen, että olisimme vuokralla samanlaisessa omakotitalossa lähellä keskustaa kuin nyt olemme. Toki jos olisimme päättäneet jäädä vuokralle, olisimme todennäköisesti valinneet jonkin muun asumismuodon ja mahdollisesti vähän syrjemmästä, mutta täällä vuokrien taso on sellainen, että ei se kovin paljon halvemmaksi olisi edes tullut. Remontoimisessa on tietysti omat kulunsa, joita tuskin saa takaisin, ellei asu jollain todella himoitulla alueella.

      Yleensä vuokra-asujakin tosin pääsee osalliseksi remontointikuluihin, mutta se ei vain näy niin selvästi, kun kaikki on sen yhden ja saman vuokran alla. En ole vuokranantaja, mutta epäilisin, että vuokran suuruutta miettiessä sen pitäisi kattaa ainakin yhtiövastike, rahoitusvastike, lainan lyhennykset ja korot eikä pieni voittokaan olisi pahitteeksi. Eli samat jutut pääsee vuokralaisena maksamaan kuin omistusasujana loppupeleissä.

      Poista
    2. Olen vähän eri mieltä :) siis että samat jutut joutuu maksamaan. Jos löytää edullisen vuokra-asunnon. Etenkin jos yleinen vuokrataso on korkea, edullinen asuja jää enemmän voitolle. Edullisen asunnon löytäminen vaan vaatii enemmän vaivaa ja etsimistä monia eri foorumeja hyödyntäen. Monet sukulaiset ja tutut asuvat edullisesti kasvukeskuksissa. Kaikkiin sopimuksiin ei sisälly vuokran nosti, paras lähipiirin sopimus on sellainen, jossa vuokra ei ole noussut 15 vuoteen ja asunto on hyvältä alueelta. Tällaisen vuokranantajan löytäminen ei ole aina helppoa. Oma huomio, ei fakta: usein he ovat vanhempia henkilöitä, jotka haluavat säästyä vuokralaisen etsimisen vaivalta, oma laina on jo maksettu, joten voi tyytyä pienempään voittoon, kun han saa pysyvyyttä. Ja joissain alueissa tuo voitto voi olla pienempi, kuin korot jos ostaisit asunnon.

      Poista
    3. No tuo on totta, että jos laina on jo maksettu, ja tärkeintä on, että asunnossa on vuokralainen, niin silloin on mahdollista pyytää vähemmän vuokraakin. Itsekin asuin muutaman vuoden asunnossa, joka oli mainiolla paikalla, mutta vuokra ei noussut kertaakaan koko aikana. Kyseessä oli juurikin eläkeläispariskunta, jolle riitti, että asunto ei ollut tyhjillään. Ei se asunto hirmu hääppöinen ollut, eli ostettunakin olisi halvaksi tullut, mutta toki remonttikulut olisivat olleet aika isot.

      Mutta tokihan omistusasujakin (toivottavasti) lopulta pääsee tilanteeseen, jossa lainaa ei enää ole maksettavana, ja silloin pääsee jo aika mataliin asumiskustannuksiin :)

      Poista

Sanaisen arkun tyhjennyspiste

Kuukausikatsaus 10/2024 - Ihan sairasta

Kolme lenssua vajaan parin kuukauden sisään alkaa jo vähän kypsyttää, ja harmittaa, että loppuloma tuntuu menevän sairastellessa. Onneksi se...