perjantai 7. kesäkuuta 2024

Kuukausikatsaus 05/2024 - Tarkenee taas

No olipa taas sään suhteen erikoinen toukokuu. Helteet tulivat niin nopeasti, että vauva ei ehtinyt tottua vähempään vaatetukseen vaunulenkillä, ja nukahtaminen päiväunille on työn ja tuskan (ja huudon) takana. Paksussa haalarissa oli myös se hyvä puoli, että se päällä ei ole mahtunut vaunuissa kääntymään. Nyt mahalleen pitää pyrkiä joka hetki, eikä siinä uni tietenkään tule. Huoh.

Sama mahalleen kääntymisen ongelma vaivaa yölläkin, sillä vauva usein herättää itsensä, kun unissaan kääntyy mahalleen ja viimeistään siinä vaiheessa, kun yrittää unissaankin ryömiä. No, vaiheita, vaiheita. Alkaa vain olla jo aika pitkään kestänyt vaihe, ja kateellisena kuuntelen ihmisiä, joiden vauvat nukkuvat jo täysiä öitä, kun meillä saatetaan herätä joinain öinä tunnin välein. Onneksi olen lomalla. 

Ei ole kyllä ollut mikään hinku töihin. Pidän Slackissa ilmoitukset päällä, että näen, jos sinne postataan jotain itsellenikin relevanttia, ja samalla olen tietenkin sitten välillä nähnyt eri työprojekteihin liittyviä viestejä. Joka kerta huokaisen helpotuksesta, että tuokin on jonkun toisen ongelma. Toivottavasti jossain välissä tulee edes pieni halu päästä takaisin töihin, koska FIRE-hommiin salkku ei kyllä valitettavasti ihan vielä riitä. 

Nettovarallisuus

Nettovarallisuuden suunta on taas oikea edellisen kuun autotörsäilyn jälkeen. Suurimman työn hoitivat taas pörssikurssit, jotka pulskistivat salkkuani parilla tonnilla. Edelleenkään ei mene jakeluun, miten numerot vain kasvavat, vaikka en lisää uutta rahaa. Kaunista katseltavaahan tämä toki on, ei siinä, varsinkin kun taas ylitettiin yksi kymppitonni. 

Toukokuu 2024

Suluissa muutos edelliseen kuukauteen nähden.


Varallisuus

Käteinen: 10 352 € (+464 €)

Salkku: 60 500 € (+2 047 €)

Asunnon arvo (oma puolikas): 97 500 €


Velat

Asuntolaina: 82 506 € (-155 €)


Yhteensä: 85 846 € (+2 666 €)


Välitavoitteet

Perustetaanpa uusi osio, jossa seurataan välitavoitteiden etenemistä. Helmikuussa puhuin, että tarvitsen lisää välitavoitteita siivittämään matkaa, kun isommmat tavoitteet ovat niin kaukana. Lähdin keräämään salkkuun rahaa sen verran, että se kattaisi ajoneuvoveron aina ja iankaikkisesti, ja tavoite olisi saavutettu, kun salkussa olisi 60 500 euroa. 

Hyvät uutiset: salkku oli kuun lopussa tasan tuon verran! 

Huonot uutiset: auto hajosi heti tuon helmikuisen postauksen kirjoittamisen jälkeen.

Hyvät uutiset: uuden koslani vero on pienempi kuin vanhan!

Entinen ajoneuvovero oli noin 180 euroa, mutta nykyinen vain 130 euroa. Tässä voisi ajatella laskelmien menevän uusiksi, mutta ei sittenkään. Uudessa autossa on sellainen hienous, että voin napsauttaa Webaston päälle kännykkäsovelluksen kautta. Tästä lystistä saan maksaa, ta-da-da-daa, 50 euroa vuodessa! Eli yhteensä 180 euroa. 

Tavoite tuli siis sittenkin saavutettua just eikä melkein. Bileet!

Noin, nyt on juhlittu, ja olisi aika päättää seuraava säästökohde. Tässä kun verojen maksun makuun pääsi, mennään kiinteistöverolla. Oma osuuteni on noin 135 euroa, eli jotta salkku kattaisi sen ikuisesti, tarvitsee se täytettä 3 375 euron verran (25 * 135). Ei mikään älytön työmaa, mutta salkku saa edelleen hoitaa kaiken itse, koska omaa rahaa ei ole edelleenkään laittaa.

Hahmotellaas vähän kokonaistilannetta:

56 000 - Sähkö

3 250 - Ajoneuvovero

1 250 - Webaston kauko-ohjaus

0 / 3 375 - Kiinteistövero

60 500 /  63 875- Yhteensä


Tulot ja menot

Tulot

Vanhempainraha1 745,91 €
Saatavia36,50 €
Muut0 €
Yhteensä1 782,41 €

Menot 

Asuminen618,85 €
Ruoka ja päivittäistavara413,52 €
Auto ja julkinen liikenne103,34 €
Puhelin ja netti41,83 €
Terveys46,00 €
Ravintolat13,66 €
Baarit ja huvitukset27,90 €
Harrastukset5,00 €
Muut35,10 €
Yhteensä1 305,20 €

Kuluvan vuoden keskiarvo: 3 468,14 €

Tuloissa tai menoissa ei ole mitään kovin ihmeellistä. Keskiarvo painui ihan mukavasti alemmas, mutta vielä on matkaa kestävämpiin lukemiin.

Terveysosiossa on yksi pelkopolikäynti, joka buukattiin jo lapsivuodeosastolla kaiken varalta, synnytys kun ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Vähän ehkä turha käynti, kun en nyt mitenkään koe, että mitään traumaa olisin saanut, mutta oli ihan kiva kuulla, mitä lääkäri oli synnytyksestä kirjannut. Vähän kallista hupia tosin silti mielestäni.

Turhan kallista hupia oli myös huvitusosiossa. Ostin langattomat kuulokkeet, mutta oli kyllä täysin hutiostos. En tiedä sattuiko itselleni vain joku maanantaikappale, koska arvosteluissa äänenlaatua kehuttiin kovasti noin halvoiksi kuulokkeiksi, mutta ainakin noissa omissani se oli aivan luokattoman huono, vaikka en mikään audiohifistelijä olekaan. Jotain kertonee se että 10 vuotta vanhat langalliset 20 euroa maksaneet nappikuulokkeet kuulostavat paremmalta. Lahjoitin ostokseni sitten miehelle pelikuulokkeiksi, kun hänen omansa ovat tulossa tiensä päähän. Kavereiden kanssa jutustellessa äänenlaadulla ei ehkä ole niin väliä. Ostin sitten myöhemmin uudet (kalliimmat) ja ne toimivat oikein mallikkaasti.

Muissa kuluissa on vauvalle vaatteita, vetoketju omaan takkiin ja 20 euron lahjoitus Unicefille. Harrastan hävettävän vähän hyväntekeväisyyttä, mutta tämän vuoden Euroviisupelleily meni sellaiselle tasolle, että silkasta potutuksesta laitoin Gazaan lahjoituksen viisujen katsomisen sijaan. Olen jonkin asteinen viisufani, ja esimerkiksi kuuntelen kaikki kappaleet etukäteen sitä mukaa kuin ne julkaistaan, mutta tänä vuonna EBUn toiminta oli niin munatonta, että oli pakko jättää itse lähetysten katsominen väliin. 

Tulot olivat 1 782,41 euroa ja menot 1 305,20 euroa, joten erotukseksi saadaan 477,21 euroa. Ihan mukavasti näillä tuloilla, mutta hetki menee tällä menolla, että saadaan auto-ostoksen aiheuttama lommo paikattua käteisvaroihin. No, eipähän tarvitse maksaa korkoja tästä lainasta. 

Kesäkuun kalenteri on vielä auki, mutta perus kesämenoja lienee tulossa. Mitään isompia reissuja ei huvita pienen kanssa tehdä, joten mitään maatamullistavaa tuskin on tiedossa.

4 kommenttia:

  1. Huh huh, kuulostaapa rankalta tuo tunnin välein heräily. Onneksi ei tarvitse nousta aamulla töihin. Missä vaiheessa laitat taas rahaa salkkuun? 10k käteistä alkaa olla jo mukava turvakassa. Salkun nousu on ollut komeaa, itse pelkään jo valmiiksi että "sell in may and go away" pitää tänä vuonna paikkansa ja loppuvuosi ei tuo apua nettovarallisuuteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin aktivoitua salkun kanssa, kun palaan takaisin töihin. Alkuperäinen ajatus oli, että menisin jo elokuussa takaisin, mutta sitten puhuttiin miehen kanssa, että hän luovuttaisi omia vanhempainrahapäiviään minulle, jotta voin lomailla pitempään. Eli hetki voi vielä mennä :D 10k:n varakassa on ihan kiva, mutta remontit imaisee sen kyllä tyhjäksi alta ajatuksen.

      Sepä tuossa sanonnassa on, että ei voi tietää, miten yksittäisinä vuosina käy. Joinain vuosina olisi voinut mennä ohi aika satumaisia voittoja, jos olisi kaiken myynyt ja lähtenyt. Itse taidan luottaa enemmän toiseen ikivihreään "time in the market beats timing the market" ;)

      Poista
    2. Näin sei menee pitkässä juoksussa ja pienemmällä vaivalla, itsekin pidän valtaosan sijoitusvarallisuudesta long-only portfoliossani nyt ja ikuisesti. Minulla on kuitenkin ollut niin antoisa 3kk erilaisissa ajoitusyrityksissä, että pystyn helposti uskomaan myös mahdollisuuteen luona pientä (pientä!) lisäarvoa aktiivisemmalla päätöksenteolla. Omalla kohdalla en kuvittele +40% vuosituotoista vaan +0,5 - 2% vuodessa verrattuna täysin passiiviseen holdailuun. Ja jos ei mitään muuta tästä jää käteen, niin ainakin opin itsestäni paljon uutta.

      Poista
    3. Kannattaahan sitä ainakin tuollaisessa pienessä mittakaavassa yrittää. Silloin tuskin ainakaan onnistuu mitenkään pahemmin hallaa tekemään itselleen. Eri asia sitten, jos tekisi jotain radikaalimpaa, kuten nyt vaikka poistuisi markkinoilta kokonaan puoleksi vuodeksi, ellei ole varmaa sisäpiirin tietoa, että maailmanloppu tulee yms.

      Poista

Sanaisen arkun tyhjennyspiste

Kuukausikatsaus 05/2024 - Tarkenee taas

No olipa taas sään suhteen erikoinen toukokuu. Helteet tulivat niin nopeasti, että vauva ei ehtinyt tottua vähempään vaatetukseen vaunulenki...