maanantai 14. elokuuta 2023

Menojen suitsimista

Sain tuossa jokin aika sitten herätyksen, että tämänhetkisillä tuloilla menot ovat tuloja suurempia, ainakin jos katsoo kuluvan vuoden kuukausittaisen kulutuksen keskiarvoa. 

Koska olen tällä hetkellä lomautettuna, saan kuukaudessa reilu 1500 euroa käteen, ja sitten kun jään vanhempainvapaalle, tuo summa tulee jossain välissä olemaan noin 1700 euroa. 

Kuukauden menot ovat keskimäärin olleet noin 1800 euroa. Vaihtelua on paljon, ja haitari on kuluvan vuoden aikana seilannut 1200:n ja 2600 euron välillä. 

Jostain pitäisi siis karsia, mutta mistä? Mitään radikaaleja leikkauskohteita en ole löytänyt, mutta sellaista pientä säästönäpertelyä on tullut harrastettua.


Toteutuneet säästötoimenpiteet

1) Irtisanoin Spotify Premiumin. Jostain syystä tullut kuunneltua hyvin vähän musiikkia viime aikoina, joten ei ole ollut kovin tehokkaassa käytössä. Säästö: 10,99 €/kk.

2) Vähän vähemmän kahviloita, baareja ja ravintoloita. Ihan nollatoleranssilinjalla ei tarvitse olla, mutta kesä alkaa lähestyä loppuaan, joten vähempikin riittää. Säästö: 30 €/kk.

3) Eväät mukaan. Lämpimät kelit ja raskaus ovat saaneet aikaan sen, että saatan yhtäkkiä väsähtää ihan täysin, jos olen jossain menossa. Tässä tilassa tulee sitten yleensä pistäydyttyä kaupassa hakemassa jotain välipalaa. Harvemmin tulee sitten ostettua mitään järkevää saati terveellistä. Ihan hyvin tullut nyt sitten muistettua eväät. Säästö: 15 €/kk.

4) Laitoin vesikannun jääkaappiin. Okei, jouduin ostamaan sen kannun ensin, koska taloudesta ei sellaista löytynyt, mutta tämä olisi pitänyt joka tapauksessa jossain välissä hankkia. Minulla on tapana hörpätä mukista aina pieni määrä vettä monta kertaa päivän aikana, ja joka kerta joudun juoksuttamaan hanasta moninkertaisen määrän vettä ensin, että se on kylmää. En ole ikinä oikein pitänyt jääkaapissa säilytetystä hanavedestä, koska se maistuu mielestäni pahalta, mutta huomasin, että nykyisessä jääkaapissa efekti ei olekaan niin paha. Rahallinen säästö on luultavasti minimaalinen, mutta tuleepahan tehtyä pieni ekoteko siinä samalla. Säästö: muutama sentti/kk ja hyvä mieli. 

5) Vesilinjalla jatketaan. Kannu pitää myös täyttää joskus, ja silloin vettä pitää juoksuttaa ensin hanasta. Nämä valutusvedet päätyvät kastelukannuun ja sitä kautta viherkasveille. Säästö: taas joku sentti/kk.


Suunnitelmissa olevia säästökohteita

1) Kilpailuta asuntolaina, kun korot tulevat vähän alemmas. Marginaalimme on aika keskiverto, muistaakseni 0,772, mutta en tiedä, onko tässä korkotilanteessa parempaa varsinaisesti tarjolla. Korontarkistus osui sellaiseen kohtaan, että aika huipulta nappasimme uuden koron. Nyt on jo tultu vähän alas siitä, mutta vaihdosta aiheutuvat kulut luultavasti söisivät hyödyn, jos nyt heti vaihtaisimme. Odotellaan siis vähän, mitä EKP keksii. 

2) Pysyäkö pörssisähkössä vai vaihtaa kiinteähintaisempaan? Kesällä sähkölaskuja ei ole tullut, koska sähköhyvityksiä on vielä jäljellä, mutta aika minimaalista on kulutus ollut samoin kuin sähkön hinta. Talvella voi olla eri ääni kellossa. Mutta haluaisin kuitenkin uskoa, että vaikka pitäytyisimme pörssisähkössä, emme päädy samaan tilanteeseen kuin viime vuonna, jolloin maksoimme 46 snt/kwh ennen pörssisähköön siirtymistä. Viime talven sähkölaskut ovatkin isoin syyllinen, miksi kuukausittainen keskikulutus on noin korkealla. Toivotaan, että tänä talvena menee paremmin. Tällä hetkellä ainakaan Fortumilla ei ole mitään sellaista tarjolla, mikä houkuttelisi pörssisähköstä luopumaan.

3) Hankinnat vauvalle. Mitään muuta ei ole ostettu kuin langat villasukkia varten, joten aika vaiheessa ollaan asian suhteen. Yritämme kuitenkin hankkia mahdollisimman paljon käytettynä, joten tori.fi vain laulamaan. Turvakaukalo on ainut asia, mitä emme luultavastikaan uskalla käytettynä hankkia, mutta kaikki muu isompi ainakin yritetään. Tarjontaa riittää, ja hyväkuntoistakin tavaraa on saatavilla, koska käyttöikä on niin lyhyt. Tutit ja semmoiset hankitaan toki uutena. Potentiaalinen säästö: paljon.


Päästäänkö plussalle?

Ihan kauheasti ei löytynyt säästettävää. Uskoisin kuitenkin, että pinnalla pysytään. Tässä kun kävin kuluneen vuoden menoja läpi, niin suurin osa niistä on tosiaan alkuvuodelta, ja isoin syyllinen on kirkkaasti sähkö. Sähköä pitää ostaa vastaisuudessakin, mutta toivottavasti järkevämmällä hinnalla kuin viime vuonna. 

On kuitenkin yksi iso alkuvuoden menoerä, joka on poistunut nyt kokonaan: lapsettomuushoidot. Vaikka julkisella olimmekin, niin kyllä polikäynneistä ja lääkkeistä sai pulittaa pitkän pennin. Toki vauvasta tulee nyt sitten kuluja, eli tilanne on about plusmiinus nolla, mutta kyllä tämä on miljoona kertaa kivempaa näin.

Remontit ovat vähän kysymysmerkki. Jos niitä ruvetaan tekemään, kulut pomppaavat kyllä pilviin, ja vararahastotkin menevät. Remonttilaina tässä korkotilanteessa ei hirveästi houkuta, mutta ehkä vanhempien lainapalvelua voi tarvittaessa hyödyntää. Tai ehkä päädymme remontoimaan vain toooodeeella hitaasti. No, luen tässä juuri Hannu Rinteen Perinnemestarin rintamamiestaloa, ja sielläkin sanotaan, että kannattaa edetä hitaasti, eikä uusia kaikkea kerralla. Ainakin noudatamme neuvoa tarkkaan. 

Miehenkin tulot toivottavasti taas paranevat syksyä kohti, joten sieltäkin voi tulla talouteen vähän enemmän löysää.

Eli yhteenvetona: vähän voi olla tiukkaa, mutta eiköhän tässä pärjätä. 

8 kommenttia:

 1. Asuntolainathan kannattaa nimenomaan kilpailuttaa silloin, kun viitekorot ovat korkealla, koska silloin marginaalit laskevat. Nollakorkojen aikaan 0,7-0,8 % marginaali voitiin pitää ns. keskivertona, mutta näillä viitekoroilla keskivertomarginaali on enää puolet tuosta, noin 0,4 % luokkaa. Minä ja muutama tuttavani olemme kaikki ottaneet asuntolainan tänä vuonna, ja kaikki tarjoukset eri pankeilta ovat olleet 0,4-0,5 välissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa! Ajattelin, että efekti olisi päinvastainen. Pitää sitten ehkä alkaa kysellä jo vähän aiemmin. Kiitos tiedosta :)

   Poista
  2. Ja 15v sitten, kun Euribor huiteli yli viidessä prosentissa, keskivertomarginaalit olivat 0,2-0,3 paikkeilla.

   Poista
 2. Jos et ole vielä liittynyt paikallisiin facen kirppiksen ja roskalavan ryhmiin, niin suosittelen nyt liittymään. Monet myyvät noissa kirppiksissä vauvalle vaatteita ja tarvikkeita todella edullisesti. Itse olen antanut hyvä kuntoisia vauvanvaatteita ja tarvikkeita roskalavalla eteenpäin. Ostin noin 90% vaatteista ja tavaroista käytettynä ja en jaksanut alkaa myymään niitä. Perinteiset kirppikset ovat siinä mielessä parhaita, että niissä pystyy tarkistamaan kunnon ennen ostoa. Ihmisten hyväkuntoinen on aika suhteellinen käsite.

  Jos et välttämättä halua äitiyspakkausta (monet haluavat), niin pohdi raha vaihtoehtoa. Itse ostin käyttämättömän toppapuvun 2 eurolla itselleni mieluisalla kuviolla (käyttämättömät liikkuvat 0-5 euron hinnoissa, muun on kiskontaa), makuupussin 2 eurolla ja toisen sain roskalavalta ilmaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tarkoitus olikin hyödyntää kirppareita vaateostoksiin. Olen aika huono löytämään itselleni vaatteita kirppareilta, mutta toivottavasti vauvalle onnistuu helpommin! Pitääpä katsastaa nuo facenkin kirpparit ja roskalavat, kun olen aiemmin keskittynyt lähinnä fyysisiin vastineisin.

   Ajattelin kyllä äitiyspakkauksen ottaa, kun esikoinen kuitenkin kyseessä, niin pitää tämäkin kokea :D Vähän ankean värisiä ehkä nuo tämän vuoden kamppeet, mutta yhdistelee sit sellaisiin, mitä itse on ostanut.

   Poista
 3. Hyviä säästökohteita olet löytänyt. Minä tykkään säästää sellaisista, jotka laskevat elämänlaatua mahdollisimman vähän, riippumatta euromääräisestä säästöstä. Esimerkiksi tuo spotify on juuri sellainen että minusta premium ei ole 11€ / kk arvoinen kun ilmaisellakin pärjää riittävän hyvin ja kuuntelen sitä niin vähän.

  Sähkön suhteen näyttää huonolta, mekin siirrytään parin viikon päästä takaisin pörssisähköön, kun yksinkertaisesti järkevän hintaisia sopimuksia ei ole tarjolla. Tähän en ole keksinyt muuta apua kun jossain vaiheessa tulevat aurinkopaneelit, mutta jos jatkossakin sähkön hinta vaihtelee paljon niin että tulee korkeita piikkejä ja toisaalta paljon myös miinustunteja, niin aurinkopaneelitkaan eivät välttämättä ole hyvä ratkaisu.

  Säästäminen on vaikeaa kun on oppinut elämään tietyllä tavalla, jokainen säästökohde tuntuu kuin luopuisi paremmasta elintasosta. Sen takia olen pyrkinyt, etten ikinä tottuisi liian hyvään :D Viimeaikoina on kyllä tullut lipsuttua, spotifysta en ole vielä maksanut mutta suoratoistopalvelut on yksi asia johon on jo ehtinyt tottua, joten ilman ei voi enää olla ainakaan kovin pitkään. Toinen on viikottainen Monster, ilman energiajuomaa viikonlopusta jää jotain puuttumaan :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain välissä tuli kuunneltua paljonkin musiikkia, ja jos tuli järjestettyä juhlia, niin oli kiva, että mainokset ei alkanu blastaamaan kesken kaiken, mutta nyt ollut kyllä musiikin kuuntelun kuiva kausi, niin ilmainenkin Spotify välttää :D Muut suoratoistopalvelut ei taas ole itselle niin kolahtaneet. Katson välillä veljen HBO:ta, tai joskus olen kipeänä kuukaudeksi jonkun ottanut, mutta näillä katselumäärillä tulis vähän liikaa hintaa pitää koko ajan jotain tilausta itse.

   Teilläpä sattui hankala ajoitus tuon pörssisähköön siirtymiseen kanssa. Koko kesän ollut hinta ihan muutamissa senteissä per kwh, mutta nyt sitten viime päivinä pompannu pahimmillaan yli 30 senttiin, ja tätä kestää ties miten pitkään. Vähän tekis mieli kiskoo foliohattua päähän, miten voi kaikki mahdollinen iskeä samaan aikaan, mutta kai tässä pitäis vaan olla tyytyväinen, että tämmönen tuli nyt eikä talvella. Vielä ei oo lämmitys lähteny päälle.

   Joku tuommoinen viikottainen herkku tuskin venettä kaataa, joten eiköhän ihan hyvällä omallatunnolla voi Monsterin juoda :D

   Poista
  2. Minäkin yritän pitää suoratoistoista välillä taukoa. Se on ristiriitainen palvelu, kun ei voi olla kokonaan ilman mutta tekee todellä hyvää pitää taukoa. Minulle tulee jonkunlainen nostalgia kun leffassa tulee mainoskatko, jona aikana pitää käydä wc:ssä tai hakea lisää syötävää, jos aikoaa hakea :D Suoratoistot tekivät sen, että viikonlopuille ei tarvitse keksiä tekemistä, aina voi katsoa elokuvan. Ilman niitä pitää keksiä jotain erilaista, ja kun tv:stä joskus tulee jotain katsottavaa niin se perjantai on sitten odotettu leffailta, jolloin se tuntuukin paremmalta.

   Sama toimii toki spotifyinkin kanssa. Halpa palvelu maksaa tarvittaessa kuukaudeksi, mutta kallis pitää ympäri vuoden vain siksi että on tottunut siihen.

   Poista

Sanaisen arkun tyhjennyspiste

Kuukausikatsaus 05/2024 - Tarkenee taas

No olipa taas sään suhteen erikoinen toukokuu. Helteet tulivat niin nopeasti, että vauva ei ehtinyt tottua vähempään vaatetukseen vaunulenki...